Mainos

Keski-Suomeen tuhannen lehmän navetta

Keski-Suomeen Saarijärvelle kaavaillaan satojen, jopa tuhannen lehmän yhteisnavettaa. Suunnitelma on poikkeuksellinen kahdellakin tavalla. Tarvaalan kylään tuleva navetta olisi Suomen suurimpia, ja sen osakkaaksi tulisi useita karjatilallisia ja rehuntuottajia.

Navetasta toivotaan piristysruisketta 500 asukkaan kylään, josta on viime vuosina lakkautettu useita tiloja.

Suurnavetan perustamismahdollisuuksia on selvittänyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutti. Idea on kuitenkin lähtöisin kyläläisiltä itseltään.

-Tiloja on lopetettu, ja pellot pusikoituvat. Hanketta viritellään, jotta viljely ja maidontuotanto jatkuisivat, kuvailee karjatilan isäntä Olli Salmela.

Omat yhtiöt rehulle ja maidolle

Tarvaalassa toimii nykyisin viisi lypsykarjatilaa. Alueella on myös riittävästi peltohehtaareita, joilla voitaisiin tuottaa säilörehua karjan ruokintaan. Keski-Suomessa nurmi menestyykin paremmin kuin vilja.

-Töitä jaettaisiin niin, että jokainen keskittyy vahvuuksiinsa. Viljelijät toisivat rehun ja karjatilalliset hoitaisivat eläimet. Saattaa olla, että peltoviljelyyn tulee oma osakeyhtiö ja maitopuolelle oma, Salmela arvioi.

Yhteisyritys toisi helpotusta myös tilallisten arkeen. Toinen puolisoista käy usein muualla töissä, ja navetan hoitaminen yksin on rankkaa työtä. Vapaa-aikaa jää enemmän, kun lehmille on monia hoitajia.

Syksyn mittaan useat kyläläiset ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita osallistumaan hankkeeseen.

-Yritys voisi lähteä liikkeelle 300 lehmästä, ja laajentaa siitä.

Miljoonien investointi

Luonnonvarainstituutti on selvitellyt, kuinka toimintamalli saataisiin pyörimään. Projektista vastaava tuotantoteknologian lehtori Mika Turunen on vakuuttunut siitä, että meijereille kelpaa suurnavetan tuotto. Tuhat lehmää tuottaa vuodessa 9 miljoonaa litraa maitoa.

Navetan investointikustannukset olisivat arviolta 5 800 euroa lehmäpaikkaa kohti. Tiloihin tulisi myös biokaasureaktori, joka tuottaa energiaa ja poistaa hajuhaitat. Turusen mukaan on mahdollista, että biokaasua varten perustetaan kolmas yhtiö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.