Kesätapahtumista selvä piikki huumausainerikoksiin: "Katson tätä tilannetta huolestuneena"

Suuremmat kesäfestarit näkyvät huumausaineiden käyttörikostilastoissa selvästi, kertovat poliisit huume- ja valvontaryhmistä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta.

Tampereen poliisilaitokselta rikoskomisario Jari Luoto arvioi, että ison porukan keskittymä lisää selvästi huumeiden myyntitoimintaa.

-Heinäkuussa Sisä-Suomessa on ollut 186 käyttörikostapausta, kun tammi-helmikuussa oli noin 110 juttua. Kesätapahtumat vaikuttavat selvästi, kun ottaa huomioon, että poliisilla on kesällä käsipareja keskimäärin vähemmän kuin talvella, Luoto toteaa.

Tampereella jäädään kiinni etenkin marihuanan ja amfetamiinin käytöstä.

-Pikkuisen huolestuneena tätä tilannetta kyllä katson, mitä kaduilla on, Luoto sanoo.

Helsingin poliisissa on varauduttu viikonloppuna Kyläsaaressa järjestettävään elektronisen musiikin Weekend Festival -tapahtumaan. Festareille on tulossa yli 60000 lipun ostanutta.

-Kyläsaaressa on poliiseja mukana valvomassa järjestystä ja tekemässä myös huumevalvontaa, kertoo rikoskomisario Ilkka Juola Helsingin poliisilaitokselta. 

Valvontaa lähes kaikissa isoissa tapahtumissa

Juolan mukaan poliisi on mukana lähes kaikissa suuremmissa kesätapahtumissa. Valvontaa tehdään sekä virkapuvussa että siviilivaatteissa. 

-Kesäfestareilla tulee aika paljon käyttörikossakkoja ja jonkin verran huumausainerikoksia, kun mukana on enemmän aineita.

-On tietty porukka, joka käyttää tapahtumissa huumausaineita alkoholin sijasta tai alkoholin lisäksi. Poliisi pyrkii siihen tietenkin puuttumaan.

Pääasiassa Helsingin poliisin haaviin jää marihuanaa ja ekstaasia, mutta myös amfetamiinia.

Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Turun poliisista kertoo, että puolitoista vuotta sitten tulleet koirankäytön rajoitteet ovat hankaloittaneet huumevalvontaa. Poliisihallitus linjasi silloin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen moitteiden jälkeen, ettei poliisi käytä huumekoiria julkisilla paikoilla ihmisten tarkastamiseen.

-Käyttäjäkunta on tämän tiedostanut ja se näkyy selkeästi isommissa ja pienemmissä festivaaleissa.

Turun festariviikonlopuissa onkin Aro-Heinilän mukaan menty huumausaineiden osalta nyt huonompaan suuntaan.  

Lue myös:

    Uusimmat