Kesän arkeologiset kaivaukset alkaneet

Museoviraston kaivauksissa tutkitaan mm. kivikautisia asuinpaikkoja ja rautakautisia muinaisjäännöksiä.

Museoviraston arkeologian osaston jokakesäiset kaivaukset eri puolilla maata ovat alkaneet. Tänä vuonna esihistoriallisen ajan kohteita tutkitaan ja inventoidaan 30 paikkakunnalla. Kesän kenttätutkimuksiin on varattu yhteensä puoli miljoonaa euroa.

Kaivauksia tehdään muun muassa Enon Saunalahden kivikautisella asuinpaikalla, Hauhon Alvettulan rautakautisilla muinaisjäännöksillä sekä Pihtiputaan Niemenharjun historiallisen ajan rakennuksen jäännöksillä ja raudanvalmistuspaikalla sekä kivikautisella asuinpaikalla.

Esihistoriallisen ajan kohteita tutkitaan tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, kun taas historiallisen ajan kohteiden kenttätyökaudesta näyttää tulevan vilkkaampi kuin kahtena edellisenä vuotena.

Museoviraston rakennushistorian osaston kaivauksiin on tänä kesänä käytössä puoli miljoonaa euroa. Kaupunkiarkeologisia inventointeja täydennetään esimerkiksi vanhassa Porvoossa, vanhassa Vaasassa ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungissa (Kotka).

Nauvossa tutkitaan keskiaikaista hylkyä

Meriarkeologian yksikön laajin kenttätutkimus on Nauvossa niin sanotulla Egelskärin haaksirikkopaikalla, jota on tutkittu jo aiemmin. Paikalta on nostettu muun muassa kirkonkello. Nyt kohteena on keskiaikaisen laivan hylky lasteineen.

Lisäksi yksikkö osallistuu Hangon Tvärminnessä niin sanotun Joskärin hylyn tutkimuksiin. Hylky on peräisin 1600-luvulta. Meriarkeologian yksikkö tarkastaa myös uusia ja ennestään tunnettuja muinaisjäännöksiä. Esimerkiksi vuonna 1999 löydettyä Vrouw Marian hylkyä kuvataan, jotta sen kunnossa tapahtuvat muutokset huomattaisiin.

Tänä kesänä Museovirasto hoitaa 220:tä muinaisjäännöskohdetta. Neljännes niistä on valtakunnallisesti merkittäviä muinaisjäännöksiä ja kulttuurihistoriallisia kohteita, joista monet ovat suosittuja nähtävyys- ja käyntikohteita.

Kaakkois-Suomen 1700-luvun linnoitusten ja kanavien entistämis- ja ympäristönhoitotyöt on jo aloitettu. Lisäksi Valkeakosken Rapolassa alkoi jo maaliskuussa pari vuotta kestävä hanke, jossa maisemanhoidon lisäksi kunnostetaan ja rakennetaan opetukseen ja matkailuun liittyviä rakenteita, reittejä ja opasteita Rapolanharjulla. Museoviraston yhteistyökumppanina on Valkeakosken kaupunki.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat