Kesämökkien hinnat yhä nousussa

Kesämökkien keskihinnat ovat yhä nousussa. Viime vuonna rantamökki irtosi keskimäärin 280 000 markalla, kuivanmaan mökki huomattavasti edullisemmin.

Maanmittauslaitoksen tuoreiden tilastojen mukaan keskivertomökin hinta kohosi viime vuonna noin kymmenellä prosentilla edellisvuotisesta. Vaikka kesämökkibisnes ei ole laman jälkeen lähtenyt yhtä kuumaan nousuun kuin omakotitalokauppa, on kesämökin keskihintaan tullut kaikkiaan noin 50 prosentin nousu sitten vuoden 1996 aallonpohjan.

Yritysmaailman mökki-into vetää hintatilastoja ylöspäin. Kiivaimmin loma-asuntojen ja vapaa-ajan tonttien kauppaa käytiin viime vuonna Kittilässä, missä kauppoja lyötiin lukkoon yli 300. Lapissa mökkeilyn vetonauloina ovat laskettelukeskukset.

Etelässä huippuhintoja

Huippuhinnat oman rannan kesämökeistä maksetaan akselilla Uusikaupunki-Porvoo. Helsingistä sadan kilometrin säteellä sijaitsevan mökin keskihinta kipusi viime vuonna jo 800 000-1 000 000 markkaan, eikä seitsemän miljoonan markan hintapyyntö merenrantahuvilasta ole tavaton. Kovaa hintatasoa selittää osaltaan tarjonnan vähyys. Esimerkiksi Uudenmaan tuntumassa mökkikauppoja tehtiin viime vuonna vain parikymmentä, kun Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa omistajaa vaihtoi 300-400 mökkiä per maakunta,

Eteläisessä Suomessa tontin koko on lisäksi maan keskiarvoa suurempi. Uudellamaalla mökki sijaitsee keskimäärin 8000 neliön maapalalla, kun valtakunnallinen mökkipalsta on 5000 neliötä.

Seuraavaksi halutuinta mökkiseutua ovat Päijänteen ja Saimaan rannat. Isojen sisävesien ääreellä mökkikauppa on viime vuosina jatkunut lukumääräisesti vilkkaana. Esimerkiksi perinteisellä kesämökkialueella Mäntyharjulla meni viime vuonna kaupaksi satoja tontteja ja mökkejä.

Rannattomia halvemmalla

Kuivanmaan mummonmökkiin tyytyvän kannattaa tilastojen mukaan syynätä tarkkaan Hämeenlinnan ympäristön ja Pirkanmaan mökki-ilmoitukset, sillä siellä niitä tilastojen mukaan myydään eniten.

Rannattoman kesämökin keskihinta liikkui viime vuonna 100 000-200 000 markan haitarissa. Kalleimmat kaupat tehtiin pohjoisen laskettelukeskusten liepeillä. Kohtuullisena rantamökkien hintataso pysyi viime vuonna vielä Kuopion pohjoispuolella.

Viime vuoden aikana omistajaa vaihtoi kaikkiaan 17 500 vapaa-ajan mökkiä tai tonttia, mikä oli vain 2500 enemmän kuin vuonna 1996. Kiivaimmin mökkikauppaa käytiin maalis-kesäkuussa, mutta nollakaupan kuukausia olivat lähinnä sydäntalven kuukaudet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja