Mainos

Kesällä aloittanut Eläke-Fennia tyytyväinen tulokseen

Viime kesänä toimintansa aloittanut Eläke-Fennia ylsi lähes 445 miljoonaan ylijäämään. Kun mukaan otetaan arvostuserot, tulos kipusi hieman yli miljardiin markkaan. Pro forma -laskelmissa on lähdetty siitä, että yhtiö olisi toiminut koko vuoden. Tämän vuoksi tietoja ei voi vertailla edellisvuoteen. Lakisääteistä eläketurvaa hoitava Eläke-Fennia jatkaa muodollisesti Eläke-Varman toimintaa, vaikka sille jäi vain noin kolmannes sen vakuutuskannasta. Järjestely oli osa vakuutuskentän niputtamista selkeisiin ryhmiin.

Toimitusjohtaja Risto Kausto oli tyytyväinen tulokseen, vaikka vakuutuskannan siirto oli työläs tehtävä ja lisäsi mm. kertaluontoisia liikekuluja. Hänen mukaansa työstä selvittiin kuitenkin hyvin ja liikekulut pyritään puristamaan nopeasti hoitokustannusosan puitteisiin. Koska yhtiö on keskittynyt pienten ja keskisuurten yritysten työntekijöiden eläketurvan hoitoon, hoitokustannuksiin menee Kauston mukaan jatkossakin suhteessa hieman enemmän kuin suurilla tel-yhtiöillä.

Hän korosti, että alan yhteisesti hyväksymillä mittareilla yhtiö sijoittuu hyvin. Esimerkiksi sijoitusten tuotoilla käyvin arvoin mitattuna yhtiö oli Ilmarisen jälkeen kakkonen 10 prosentilla. Sijoitustoiminnan tulos oli 235 miljoonaa markkaa. Se jää sijoitusten nettotuotoista, kun maksettaville ja tiedossa oleville eläkkeille eli vastuuvelalle on maksettu vaadittu tuotto. Eläke-Fenniassa se oli lähes 780 miljoonaa markkaa.

Asiakashyvityksiin rutkasti lisää rahaa

Kausto korosti hyvän tuloksen näkyvän myös asiakashyvitysten lisäyksinä. Tulevien maksujen alennuksiin ylijäämästä pistettiin 94 miljoonaa markkaa, mikä tekee hieman päälle tuhat markkaa tel-vakuutettua kohden. Summa on yli kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin sen edeltäjä maksoi. Kauston mukaan pyrkimyksenä on jakaa hyvityksiä tasaisesti.

Eläke-Fennian markkinaosuus tel-yhtiöiden maksutuloista oli 9,3 prosenttia. Se kisaa Eläke-Tapiolan (13,4) kanssa keskikokoisten sarjassa. Muut ovat kaksi suurta eli Varma-Sampo (40,8) ja Ilmarinen (32,3) ja kaksi pientä eli Verdandi (3,8) ja Alandi (0,3). Tätä nykyä siirrot yhtiöistä toiseen ovat normaalisti vähäisiä. Alan kilpailun edistämistä selvitetään parhaillaan. Kauston mukaan yhtiö tulos, kunto ja markkinaosuus osoittavat sen olevan varteenotettava kilpailija.

Nokian osuutta sijoituksissa kevennetään

Eläke-Fennian vakuutusten turvana olevan omaisuuden käypä arvo oli vuoden lopussa noin 17 miljardia markkaa. Hieman yli puolet oli joukkovelkakirjalainoissa. Osakkeissa oli 15 prosenttia. Sijoitusjohtaja Eero Eriksson kertoi, että tavoite on nostaa osakkeiden määrä vähitellen 18-19 prosenttiin.

Hänen mukaansa yhtiö on tietoisesti rajannut Nokian osakkeiden painoarvoa salkussaan ja hakenut vastaavia yrityksiä lähinnä euro-alueelta. Ulkomaista osakeomistusta on kohdennettu myös mm. lääketeollisuuteen ja muihin kasvuosakkeisiin tasapainottamaan kotimaista osakesalkkua. Erikssonin mukaan näin tehdään myös tulevaisuudessa. Viime vuoden lopussa Eläke-Fennian osakesijoituksista 11 prosenttia oli ulkomaisissa yhtiöissä.

Hyvän tuloksen myötä vakavaraisuus kohentui. Riskinkantokykyä kuvaava toimintapääoma oli vuoden lopussa 2,9 miljardia markkaa eli 19,7 prosenttia vastuuvelasta. Se oli myös 47 prosenttia yli yhtiölle määrätyn tavoitevyöhykkeen alarajan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.