Kerjääminen on Romanian romanien elinkeino

Romaneita on näkynyt jo jonkin aikaa Suomenkin katukuvassa kerjäämässä. Valtaosa heistä on lähtöisin Romaniasta, äärimmäisen köyhistä olosuhteista.

Maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sisäasiainministeriöstä sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että romanikerjäläisten ilmaantuminen on iso asia, ainakin kansalaisten mielissä.

- Kansalaisissa tämä ilmiö herättää voimakkaita tunteita. Ilmiö on nähty esimerkiksi Etelä-Euroopassa, mutta nyt se on totta myös Suomesssa, Päivärinne sanoo.

Päivärinteen mukaan olisi eurooppalaisten kunnia-asia, että romanien asiat nostettaisiin pöydälle ja ratkaistaisiin laajempana kysymyksenä. Ilmiön kieltäminen ei auta eikä ole edes mahdollista.

- Ei ole olemassa keinoa, jolla tämä ongelma poistetaan Suomesta. Vapaan liikkuvuuden vuoksi heillä on oikeus tulla maahan.

Päivärinteen mukaan kerjääminen ei ole Suomessa lailla kiellettyä. Päivärinne korostaa, että on jokaisen henkilökohtainen asia, antaako kerjäläisille rahaa vai ei.

Poliisi toiminut hienosti kerjäläisasiassa

Helge Valama European Roma Right Centeristä sanoo, että monessa Euroopan maassa romanien elinolosuhteet eivät ole läheskään kunnossa.

- Romanian kaltaisessa maassa on kaksi vaihtoehtoa, jos romani meinaa elää: olla rikollinen tai olla kerjäläinen. Sukupolvet ovat kasvaneet kerjäämiseen, Valama sanoo.

Huomenta Suomessa vieraillut Valama muistuttaa myös, etteivät kerjäläiset ole mikään uusi ilmiö Suomessakaan. EU:n rajojen vapauduttua he ovat vain tullet takaisin maamme katukuvaan.

Nyt kadulla näkyy myös romaneja, jotka kerjäävät soittamalla. Valaman mukaan kerjääminen on Romaniasta tulleiden romanien elinkeino.

- Jos he saavat Suomessa kymmenen euroa päivässä, on se mieletön summa verrattuna Romanian tienesteihin.

Valama on keskustellut kerjäläisten kanssa. Romanit ovat arkoja eivätkä tunnu luottavan keneenkään.

He eivät halua olla viranomaisten kanssa tekemisissä. Valaman mukaan poliisi on suhtautunut kerjäläisiin todella hienosti. Valama myös muistuttaa, että kerjäävät romanit eivät ole vaaraksi kenellekään.

Valama myös kiittelee sitä, että kerjäläisten asioista ja elinoloista on otettu selvää. Tosin epäselvää on se, kuinka romanit ovat saaneet matkarahat tulla Suomeen.

- Tällä kertaa Suomi tietää, miten kurjista oloista kerjäläiset ovat lähtöisin. Romaneilla ei ole ollut koskaan varaa ajatella, miten he asuttavat itsensä, on vain pitänyt tienata.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja