Kenen joukoissa seisot

Julkaistu 20.09.2006 15:48(Päivitetty 27.09.2006 08:17)

Valmistusvuosi 2006. Ohjaus Jouko Aaltonen. Tuotanto Illume / Sandrew Metronome. Kuvaformaatti 16:9 FF Anamorfinen 1.78:1. Ääni DD 2.0, DD 5.1. Kesto 81 min.

Vaikka Neuvostoliitto ja DDR ovat kadonneet maailmankartalta, SKP ja SKDL ovat kadonneet eduskunnasta ja punaliput vappumarsseilta, on jotain vielä jäljellä. Dokumentaristi Jouko Aaltonen esittelee 70-luvun alun poliittista musiikkiperinnettä elokuvassa Kenen joukoissa seisot. Elokuva rakentaa yli 30 vuotta pitkän sillan nykypäivästä aikaan, jolloin nimet Agit Prop, Aulikki Oksanen, Kaj Chydenius, Kaisa Korhonen, Love records ja monet muut loivat ainutlaatuista musiikkia, jota nykyään muistellaan säälin- ja ihailunsekaisin tuntein.

Elokuvassa arkistomateriaali työväenmusiikin uranuurtajista yhdistyy saumattomasti uuteen aineistoon, jossa samaiset laulajat esittävät vanhoja laulujaan nykyisillä työpaikoillaan, kuten päiväkodissa, teatterissa, EU-virastossa, kirjastossa tai Veikkauksen pääkonttorissa. Laulajat muistelevat haikeudella ja varovaisella kriittisyydellä noita ihanteiden, intohimon ja solidaarisuuden aikoja. Elokuvan vahvin voima ovat hienot laulut ja intohimoiset tulkinnat oli laulun aiheena sitten rakkaus, sosialismi, EEC tai usko maailmanrauhaan.

Vaikka laulujen tekstit eivät enää pariin vuosikymmeneen ole olleet poliittisesti korrekteja, ei parhaiden melodioiden nerokkuutta tai laulajien vilpittömyyttä voi kiistää kukaan. Paras esimerkki laulujen ristiriitaisuudesta on Monna Kamun ja Petri Rajalan Maailmanrauhan patsaan juurella kuvattu duetto Tämä pieni laulu on sinulle. Hellässä laulussa olisi kaikki ainekset Suomen kansan vaalimaksi ikivihreäksi rakkauslauluksi, jos laulun tekstistä olisi siivottu muun muassa sanat "toveri", "puolue", "toveri" ja "taistelu". Raja rakkauslaulun ja poliittisen propagandan välillä oli joskus hyvinkin häilyvä.

Lue elokuvan laajempi arvostelu MTV3 Internetin viihdesivuilta.

Jouko Aaltosen dokumentin dvd-julkaisussa on korjattu puute, joka vaivasi elokuvan teatteriversiota. Siitä puuttuneet haastateltavien nimet löytyvät nyt erilliseltä tekstitysraidalta. Halutessaan koko elokuvan voi katsoa tekstitettynä, tekstit löytyvät suomen kielen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi.

Lisäominaisuuksista informatiivisin on kulttuurihistorioitsija Peter von Baghin kommenttiraita, jossa aika, henkilöt ja laulut saavat runsaasti lisäinformaatiota taustakseen. Bagh tietää paljon mutta hänen vakava kaikkitietävyytensä saa huvittavia piirteitä viimeistään silloin kun hän kuvailee Eurovision laulukilpailua koko mantereen suurimmaksi tyhmyydeksi ja Agit Propin Suomen karsinnassa esittämää kappaletta koko kansainvälisen viisuhistorian "ainoaksi todelliseksi lauluksi". Jos Baghin itseriittoisuus ja entisten aikojen kritiikitön ihannointi ei häiritse, on kommenttiraita hieno tietopaketti elokuvan ajasta ja aiheesta.

DVD:ltä löytyy lisäksi kolme tuoretta taltiointia Agit Propin juhlakiertueelta sekä täysipitkä versio Mikko Perkoilan johtaman Arkiviisu-yhtyeen kappaleesta Liiton tyttö. Kyllä tätä katsoo ja kuuntelee kokoomuslainenkin.

teksti: Mikko Suhonen

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat