Timolla on Suomen suurin kurpitsa! Tältä näyttää liki 500 kilon jättimöhkäle

Jättikasvisten SM-kilpailujen kurpitsakisan voittaja MTV:n haastattelussa 2:10
Katso tämän vuoden voittajan haastattelu jättikurpitsoineen!

Suomen Jättikasvisyhdistys ry järjesti vuotuiset jättikasvisten SM-kilpailut tänään Mäntsälässä. MTV Uutiset Live oli paikan päällä seuraamassa kilpailujen kuninkuuslajia eli jättikurpitsojen punnitusta.

Mitä ihmettä! 600 kilon kurpitsa!

Tällaisiin punnituslukemiin on aiemmin päästy jättikurpitsojen SM-mittelöissä. Viime vuonna voittajan titteli lunastettiin kuitenkin "ainoastaan" reilun 300 kilon kurpitsalla, sillä takana oli kehno kurpitsavuosi. Tänä vuonna odotukset olivat viime vuotta painavammat, mutta huippuvuosien lukemiin ei kuitenkaan aivan päästy. 

Suurin jättikurpitsa oli tänä vuonna kolmatta kertaa SM-kilpailuihin osallistuneella hauholaisella Timo Iisakkilalla. Voitto tuli 487,2 kilogrammalla.

– Kurpitsa oli vähän painavampi kuin ajattelin. Ajattelin, että se on jossain 400 (kilon) hujakoilla, mutta oli vielä isompi, Iisakkila kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Ennen punnitusta kurpitsat mitattiin ja asetettiin suuruusjärjestykseen. Punnitus eteni pienemmistä kurpitsoista suurimpaan. Kilpailun jännittävin muuttuja on kuitenkin se, ettei mittanauhan perusteella suurimmaksi arvioitu kurpitsa aina ole välttämättä painavin, sillä kurpitsan tiheys vaikuttaa sen painoon. 

Iisakkila kertoo kasvattaneensa kurpitsaa rakentamassaan kasvutunnelissa, joka oli säältä suojassa. Kyseessä on hänen mukaansa tavallaan luomukurpitsa, sillä sen kasvatuksessa ei ole käytetty erityisiä kemikaaleja. 

Kurpitsan kasvatus on alkanut 4. huhtikuuta, jolloin Iisakkila laittoi siemenen itämään. 

Kisojen jälkeen kurpitsasta on tarkoitus tehdä halloween-koriste. 

– Halloweenina se on tarkoitus kaivertaa, olen parina aikaisempanakin vuotena kaivertanut, Iisakkila toteaa. 

Kasvisten välisissä SM-kilpailussa eri sarjoissa mittelivät niin monisatakiloiset kurpitsat, yli kiloiset tomaatit, metrin mittaiset kurkut ja pavut sekä monikiloiset juurikkaat.

MTV Uutiset Live haastatteli voittajakurpitsan haltijan heti kilpailun päätteeksi. Alta näet MTV Uutiset Liven lähetyksen kokonaisuudessaan.

Jättikasvisten SM-kilpailut kisattiin Mäntsälässä 35:33

Juttua päivitetty kauttaaltaan 23.9. kello 16.04 voittajan haastattelulla.

Lue myös:

    Uusimmat