Kellojen siirtelyn loppuminen voi laittaa EU-maiden väliset aikaerot täysin uusiksi: Suomi saa päättää itse, jääkö se kesä- vai talviaikaan

Kellojen siirtely voi loppua jo pian 2:21

Kellojen siirtely kesä- ja talviaikaan voi loppua jo ensi vuonna. EU-komissio ehdottaa kellojen siirtelystä luopumista ensi vuoden aikana.

– Aika on loppumassa, kellojen siirtelyn on loputtava, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanaili viimeisessä linjapuheessaan EU:lle.

Komission ehdotuksen mukaan jokaisen jäsenmaan on kerrottava huhtikuuhun mennessä, jäävätkö kellot kesä- vai talviaikaan. Viimeinen kellojen siirto olisi siis edessä joko maalis- tai lokakuussa 2019, riippuen siitä, onko jäsenmaan valintana pysyvä kesä- vai talviaika.

Saman aikavyöhykkeen maat eri aikaan?

Ehdotus ei koske suoranaisesti aikavyöhykkeitä. EU-maat voivat edelleenkin valita itse, mihin aikavyöhykkeeseen ne haluavat kuulua. Komissio ei siis ehdota pysyvää joko kesä- tai talviaikaa kaikkialle Euroopan unioniin, vaan tämän valinnan tekevät EU-maat itse.

Voi siis olla mahdollista, että aiemmin samassa ajassa olleet EU-maat päätyvät eri aikaan. Näin käy, jos esimerkiksi Kreikka päättää jäädä pysyvään kesäaikaan ja Suomi pysyvään talviaikaan.

Euroopan komission Suomen-edustustosta kuitenkin muistutetaan, ettei EU-maan päätös pitäisi tulla muille maille yllätyksenä. Saman aikavyöhykkeen maan päätös saattaa siis vaikuttaa Suomenkin ratkaisuun.

Suomalaisia aiotaan kuulla

Liikenneministeri Anne Bernerin mukaan ministeriö aikoo kuitenkin kuulla suoraan suomalaisia, kumpi aika miellyttää enemmän. Varsinaista kansanäänestystä ei kuitenkaan ole luvassa.

Komission ehdotus vaatii seuraavaksi jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin hyväksynnän. Aikataulun toteuttaminen vaatii, että ehdotus on puitu maaliskuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat