Mainos

Kekkosen rakastajatar kuollut

Presidentti Urho Kekkosen pitkäaikaisena ystävättärenä tunnettu Anita Hallama on kuollut. Hallama menehtyi viime viikon torstaina 83-vuotiaana.

Hallama oli vaikutusvaltainen nainen, vaikka hänellä ei ollutkaan muodollista asemaa. Hän oli kiinnostunut ulkoasiainhallinnon nimityskaavailuista ja sai joskus kuulla asioista ennen kuin puolisonsa suurlähettiläs Jaakko Hallama.

Hallama kertoo rakkaussuhteestaan Kekkosen kanssa vuonna 2001 julkaistussa kirjassaan Sydämen kieltä sydämelle. Päiväkirjaan on tallennettu Kekkosen rakastetulleen kirjoittamia kirjeitä.

Heinäkuussa 1970 Kekkonen kertoo kirjeessään Anita Hallamalle Moskovaan, miten hän aikoo ratkaista hankalan kiistan ja saada neuvostojohdon tunnustamaan Suomen puolueettomuuden edessä olevan valtiovierailun kommunikeassa.

- Urho kehottaa minua kertomaan asiasta Jaakolle, Anita Hallama kirjasi päiväkirjaansa.

62-vuotiaan Kekkosen ja 38-vuotiaan Anita Hallaman suhde alkoi toukokuussa 1963. Silloisen valtiosihteeri Jaakko Hallaman puoliso oli kutsuttu Sylvi Kekkosen seuralaiseksi Jugoslavian valtiovierailulle.

Suhde oli aikanaan julkinen salaisuus. Tapaamisten järjestäminen oli tosin hankalaa, sillä Hallamat asuivat pitkään suurlähettiläsparina Moskovassa ja Kööpenhaminassa.

- On pitänyt etsiä tapaamiselle teitä ja muotoja, jotka ovat olleet epämukavia minulle ja joskus suorastaan loukkaavia Sinulle, Kekkonen pahoitteli syksyllä 1974.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.