Mainos

Keittiön muuttuvat trendit ja asukastarpeet

Keittiö on edelleen kodin sydän. Se on merkittävä paikka sekä toiminnallisesti että sosiaalisesti. Siellä valmistetaan ruokaa, mutta toisaalta siellä myös vietetään aikaa ystävien kesken. Keittiöitä on monenlaisia - on isoja tupakeittiöitä ja on Työtehoseuran kehittämä ergonominen, hyvin tehokas keittiö.

Sisustusarkkitehti Esa Vesmanen on jo usean vuoden ajan kehitellyt ajatusta siitä, kuinka keittiön ajatusta ja ideaa voisi viedä edelleen eteenpäin.

Mitä keittiö voisi tuoda lisää ihmisten elämään? Työ on edellyttänyt paneutumista keittiön historiaan ja Vesmanen on havainnut kehityssuunnan kulkevan erittäin tehokkaista ratkaisuista kohti monimuotoisempia malleja:

"Tilaus hyvin tehokkaalle keittiölle syntyi 1920-luvulla," Vesmanen kertaa. "Se tunnetaan nimeillä Frankfurtin keittiö. Kaikki osat ja toiminnot on sijoitettu siellä mahdollisimman tehokkaasti, lähelle toisiaan. Siten työssäkäyvä perheenäiti voi valmistaa ruokaa mahdollisimman nopeasti."

Nykyään ihmiset haluavat itse päättää mitä tekevät - osoituksena vaikkapa lukuisat television tarjoamat asumiseen ja sisustamiseen keskittyvät ohjelmat. He ovat kiinnostuneita siitä, mitä asuminen voi heille antaa. Keittiöt noudattelevat silti edelleen 1920-luvun periaatteita tehokkaine toimintoineen ja lyhyine liikeratoineen. Vehmasen mielestä seuraavaksi voitaisiinkin tarjota keittiöitä, jotka vahvistavat ihmisten havaittuja pyrkimyksiä.

Ensimmäisessä keittiössään Vehmanen tutki nykykeittiöitä ja niiden materiaaliratkaisuja; koekeittiössään hän haluaa vahvistaa ihmisten välisiä kontakteja:

“Ydinajatus on se, että tietyt peruselementit ovat meille tärkeitä - vesi, tuli, ilma ja maa. Kaupungistumisen myötä ne luullakseni tulevat edelleen tärkeämmiksi, varsinkin kun olemme yhä enemmän tekemisissä aineettomien, virtuaalisten asioiden kanssa. Sen vastapainoksi halusin luoda sellaista, missä ollaan tekemisissä näiden todella konkreettisten asioiden kanssa.”

Vesi:

“Miksi vesi on piilotettu, miksi se on putkissa, miksi siihen viitataan niin usein kielteisessä mielessä: on vesivahinkoja, vuotoja ja hometta, johon vesi on syypää... halusin tuoda veden esille.”

Koekeittiössä vesielementti on kuin lähde tai kaivo. Veistoksellinen, kierrätetystä muovista tehty allas koostuu kahdesta kuutiosta, joiden välillä vesi valuu kuin lähteessä.

Tuli:

“Tuli on tavallaan mahdollistanut koko sivilisaatiomme. Tulesta on lähtenyt teknologiamme ja yhteiskuntamme. Kun vaikkapa ruokaa laitetaan ulkona, ihmisethän kerääntyvät tulen ympärille. Ruoka maistuukin jotenkin paremmalta!”

Tuli onkin tässä keittiössä elävä tuli, kuin leirinuotio. Se voi olla kaasuliekki matalalla teräksisellä tasolla, jota voi liikutella huoneessa ja jonka äärelle voidaan istahtaa valmistamaan yhdessä ruokaa.

Ilma:

Ilma tuntuu keittiössä tuulena, joka puhaltaa ilmaa kierrättäen sen kankaan läpi. Tuuli kuuluu ja näkyy kankaan lepatuksessa. Se nostaa rasvat ja käryt kankaan läpi, joka suodattaa ne pois. Kankaan voi pestä tarpeen mukaan pyykinpesukoneella.

Maa:

Maa on tuotu keittiöön puutarhan muodossa. Hyllyyn tai seinämään voi istuttaa yrttejä tai kasveja. Elementtiä voi käyttää myös tilanjakajana.

"Tämä voisi toimia asunnossa myös ilmanraikastimena ja tuottaa sinne hyvää happea," Vesmanen tuumii.

Nykyään ei ole enää tarvetta 1920-luvulta peritylle ergonomialle ja tehokeittiölle. Voidaan jopa tehdä ratkaisuja, joissa korostetaan esteettisyyttä ergonomian kustannuksella. Vesmasen keittiössä ergonomisuus onkin käännetty päälaelleen - siellä voidaan vaikkapa kokata porukalla lattialla istuen. Toisaalta se kyllä myöskin mahdollistaa uudenlaisen ergonomian ja kannustaa uudenlaiseen liikkumiseen.

"Onhan se ihan erilaista vaikkapa kohentaa tulta kuin vääntää hellan nappuloita," Vesmanen sanoo. "Voisi ajatella, että tästä tulee vuorovaikutteinen prosessi. Sitä pidän tärkeänä sitä, että pyritään vahvistamaan uudenlaista sosiaalista kontekstia - sitä, että ihmiset kerääntyvät perusasioiden ympärille."

Mitä suunnittelija arvelee - tuleeko tällainen keittiö yhtä yleiseksi kuin Frankfurtin keittiö? Vesmanen nauraa:

"Onhan tämä todella erikoinen konsepti... ei, en usko että tulee yleistymään. Olen nimenomaan hakenut provosoivuutta saadakseni ihmisiltä palautetta. Pyrin korostamaan sitä, että asioita olisi pystyttävä ajattelemaan uudella tavalla. Aina kun tehdään samaa muotoa, saadaan aikaan samanlaisia tuloksia. Modernin keittiön historiassa on tapahtunut hyvin vähän muutoksia!"

(JKA 25.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.