Keittiö – kodin sydän

Keittiö on erilaisten kodin askareiden keskipiste. Olipa kyseessä vanha tai uusi keittiö, siitä saa hyvällä suunnittelulla miellyttävän ja toimivan tilan.

Keittiön remontoiminen, varustelu ja sisustus on syytä suunnitella erityisen huolellisesti. Esimerkiksi kaikille kodinkoneille, astioille ja muille keittiön esineille tulisi löytää sopivat paikat ja tavaroiden tulisi olla helposti saatavilla. Hyvin suunnitellussa keittiössä on mukava työskennellä ja viettää iltaa ystävien tai perheen seurassa.

Toiminnallinen keittiö

Sen lisäksi, että keittiöstä löytyvät normaalit huonekalut ja kodinkoneet, kiinnitetään nykyisin entistä enemmän huomiota siihen, että tila on myös toimiva ja ergonominen. Suunnittelussa tulisi huomioida kaikki perheen asukkaat. Mikäli perheessä on pieniä lapsia, on keittiön oltava myös mahdollisimman turvallinen. Turvallisuuden lisäksi puhtaanapito on tärkeää ottaa huomioon keittiöitä suunniteltaessa.

Mukavuus ja näyttävyys ovat tämän päivän avainsanoja. Keittiöihin hankitaan toinen toistaan hienompia kahvinkeittimiä, erilaisia erikoiskeittimiä sekä tyylikkäitä viinikaappeja. Perinteiset kodinkoneet ovat erittäin trendikkäitä ja niitä on saatavilla useissa väreissä ja erilaisista materiaaleista valmistettuina. Lisäksi kodinkoneisiin, kuten jääkaappeihin on lisätty erilaisia toimintoja. Niiden ovista saa esimerkiksi kylmää juomavettä ja joissain malleissa myös valmiita jääpaloja. Kodinkoneet saa helposti myös piiloon ja vielä enemmän osaksi muuta keittiön sisustusta kätevillä kalusteovilla, jotka sijoitetaan kodinkoneiden päälle.

Visuaalisesti kaunis keittiö

Keittiö on yhä useammin yksi kodin oleskeluhuoneista ja se on tullut osaksi ruokailu- ja olohuonetta. Keittiöihin ollaan valmiita panostamaan ja niistä halutaan luoda mahdollisimman persoonallisia sekä näyttäviä tiloja. Muun muassa väreillä ja materiaalivalinnoilla saadaan ilmettä muutettua huomattavasti.

Erilaiset puupinnat keittiön kaapistojen ovissa sekä pöytien tasoissa ovat suosittuja. Etenkin pähkinäpuu on pintana hyvin suosittu. Tumman puun kanssa on myös trendikästä yhdistää vaaleampaa puuta. Esimerkiksi tummien alakaapistojen vastapainoksi sopivat mainiosti vaaleat yläkaapistojen ovet. Muodinmukaisen keittiön voi rakentaa joko punaisen, harmaan, mustan, valkoisen tai ruskean eri sävyistä.

Leveitä laatikoita ja kauniita vetimiä

Tämän päivän kodeissa keittiöiden tavarapaljouden säilyttämisen painopiste on siirtynyt keventyneiden seinäkaappiratkaisujen myötä ergonomisesti parempiin, kestävämpiin ja kevyesti liukuviin laatikostoihin. Laatikoihin on helppo säilöä astioita, aterimia ja elintarvikkeita. Laatikoiden sisälle voi sijoittaa pienempiä säilytysratkaisuja, kuten lokerikoita tai erikokoisia rasioita sekä niin sanottuja tilanjakajia. Säilytystilaa on siis näin huomattavasti enemmän kuin tavallisissa keittiönkaapeissa, lisäksi tavaroihin pääsee helpommin käsiksi.

Laatikoita on saatavilla erikokoisina. On leveitä sekä aivan kapeita laatikostoja erilaisista materiaaleista. Laatikoiden sisälle mahtuvat niin silitysraudat, kattilankannet kuin myös isot ruokalautaset. Leveisiin laatikoihin sopivat mainiosti yhtä leveät vetimet.

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus
Kuvat: Asuntomessut, Bosch, Nelko

Lue myös:

    Uusimmat