Keitetty lihakastike 7.4.2000

toim. Kati Nappa
Keitetty liharuoka on lempeän herkullista ruokaa, jonka valmistuksen voi jakaa vaikka kahdelle päivälle, koska lihan kypsyminen kestää 1-2 tuntia.

(vasikanlihaviillokki, piparjuuri-, tilliliha, kanaviillokki)
n. 1 1/2 kg vasikan, nuoren naudan, karitsan, possun tai lampaan lapaa, kylkeä tai etuselkää tai kanaa tai broileria
1-1 1/2 l vettä
1-2 sipulia
1 porkkana
10-20 valko-, musta- ja/tai maustepippuria
1 tl suolaa
(pala inkivääriä)

Kastike:


2 rkl voita tai marg.
3 rkl vehnäjauhoja
n. 6 dl kokoonkeitettyä lientä
suolaa, valkopippuria
1-2 rkl sitruunamehua
tai 2-3 tl etikkaa
2-3 tl sokeria (1 keltuainen+1/2 dl ruokakermaa)
Mausteeksi: hienonnettua tilliä, raastettua piparjuurta tai raastettua sitruunankuorta

Huuhdo liha nopeasti juoksevan kylmän veden alla, jos se on verinen. Pyyhi talouspaperilla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää lihapalat. Anna kiehua hetki ja kuori vaahto reikäkauhalla. Lisää paloitellut sipulit ja porkkana sekä mausteet. Keitä "hymyillen" 1-2 tuntia lihasta riippuen eli kunnes liha on pehmeää ja alkaa irrota luista.

Nosta lihat lautaselle. Poista kasvikset tai siivilöi koko liemi samalla. Voit käyttää osan liemestä keittoon ja osan kastikkeeseen tai tiivistää liemen makua keittämällä sitä kokoon täydellä teholla ilman kantta. Silloin saat erittäin herkullisen ja täyteläisen kastikkeen.

Irrota luut ja kalvot lihoista ja paloittele liha. Kastike: sulata rasva paksupohjaisessa kasarissa ja lisää jauhot hyvin sekoittaen. Anna kiehahtaa. Lisää liemi ja vatkaa samalla tasaiseksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 5-10 min.

Mausta sokerilla ja etikalla tai sitruunamehulla hapanimeläksi. Mausta tillillä (tilliliha) piparjuuriraasteella (piparjuurella) tai raastetulla sitruunan kuorella (vasikanliha- ja kanaviillokki). Tarjoa piparjuuriraastetta myös erikseen pöydässä.

Jos halua voit viimeistellä vasikanliha- ja kanaviillokin keltuaisella ja kermatilkalla. Vatkaa ne hyvin keskenään ja kaada kiehuva kastike päälle. Älä keitä enää. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja/tai riisin ja kasvisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat