Keisari Akihito piti viimeisen uudenvuodenpuheensa – yli 100 000 japanilaista saapui kuuntelemaan

Pitkälti yli 100 000 japanilaista kertyi kuulemaan keisari Akihiton viimeistä uudenvuodenpuhetta keskiviikkona Tokion keisarillisen palatsin alueelle.

Puhe keräsi runsaasti kuulijoita, sillä monet halusivat kuulla Akihiton viimeisen uudenvuodenpuheen ennen kuin hän luopuu vallasta huhtikuun lopussa.

85-vuotias Akihito toivotti puheessaan kuulijoille hyvää uutta vuotta ja sanoi rukoilevansa, jotta japanilaiset ja muut maailman asukkaat voisivat elää elämänsä rauhassa ja onnellisina.

Kansalaiset tervehtivät Akihitoa kiitoshuudoin, Japanin lippuja heiluttamalla ja maan kansallislaulua laulamalla. Yleisöstä kuultiin myös banzai- eli eläköön-huutoja.

Tummaan pukuun pukeutunut Akihito esiintyi kansalaisille keisarillisen palatsin parvekkeella yhdessä keisarinna Michikon ja muiden keisarillisen perheen jäsenten kanssa. Keisari esiintyi keskiviikon aikana useaan otteeseen voidakseen tervehtiä mahdollisimman montaa kuulijaa.

Akihiton vanhimman pojan, kruununprinssi Naruhiton on määrä nousta valtaistuimelle isänsä vallasta luopumisen jälkeisenä päivänä.

Akihito on istunut valtaistuimella vuodesta 1989 alkaen, jolloin hänen isänsä, keisari Hirohito kuoli.

Japanin keisarin asemassa tapahtui toisen maailmansodan jälkeen mullistus, kun tehtävä muutettiin symboliseksi. Akihito on omalta osaltaan muovannut tehtävää nykyaikaan sopivaksi. Hän on myös pyrkinyt lieventämään niitä katkeruuksia, joita Japanin valloituspolitiikka toisen maailmansodan aikana aiheutti.

Lue myös:

    Uusimmat