Keinutuolit kunniaan!

Keinumme kohdussa, kehdossa, sitterissä ja sylissä. Keinuminen rauhoittaa, rentouttaa ja tuudittaa uneen. Se myös kehittää tasapainoaistia ja kehonhallintaa. Mikä parasta, kiikkustuolit ovat taas in. Hanki sisustuksesi piristykseksi perinteinen tai moderni keinu!

Keinutuoli on englantilais-amerikkalainen keksintö. Yhdysvalloissa englantilaistyyppinen, niin kutsuttu Windsor-tuoli varustettiin ohuilla pitkittäisillä jalaksilla 1760-luvulla. Englannissa tuoleihin lisättiin jalaksia jo 1700-luvun alkupuolella. Ruotsiin Atlantin takaa palanneet siirtolaiset toivat keinutuolin mukanaan, ja vähitellen se levisi Ahvenanmaan kautta Suomeenkin.

Aluksi keinutuoli oli varakkaiden kaupunkikotien huonekalu, joka levisi maaseudulle vasta 1800-luvun loppupuoliskolla. Keinutuoli oli pitkään statusesine, jota kaikki eivät pystyneet hankkimaan. Niin talonpoikaistaloissa kuin kaupunkikodeissa se oli usein arvokkain istuin, jonka tarjoaminen vieraan istuimeksi osoitti erityistä kunnioitusta.

Perinteinen keinu

Kotimainen huonekaluteollisuus on sittemmin valmistanut moniasuosittuja keinutuolimalleja. Suomen vanhin, yhä toimiva keinutuolivalmistaja on padasjokelainen Eimi Kaluste.Vuonna 1963 aloittaneen Eimin neljästä tuolimallista suosituin on perinteinen suomalainen keinutuoli, jota valmistetaan myös kahdenistuttavana parikeinuna.Ulkomuodoltaan modernimpi säätökeinu sopii kaikenkokoisille keinujille: selkänojan ja istuimen voi säätää sopiviin asentoihin.

Yrityksen ja Lahden AMK:n yhteistyöprojekti tutki taannoin keinutuolin soveltuvuutta tuki- ja liikuntaelimistön harjoituttamiseen. Tutkimuksen mukaan keinutuolilla keinuminen sopii erityisen hyvin vatsalihasten kunnossapitoon. Runsaat toistot esimerkiksi televisiota katsellessa aktivoivat vatsan lihaksia, ja kuntoilu tapahtuu kuin vahingossa!

Urjalan keinukaluste Ky valmistaa keinutuoleja jo kolmannessa polvessa. Nykyisellä nimellä sen toiminta alkoi 25 vuotta sitten. Sokeva tekee rottinkisia keinutuoleja Emmaa ja Villeä. Kurikkalaisen Elli-Kalusteen mallistossa on kaksi jousikeinua: Aukusti ja Niina.

Moderni kiikku

Loistoesimerkki modernista keinutuolista on sisustusarkkitehti Päivi Mikolan suunnittelema Woodpecker-keinutuoli. Mikolan mukaan perinteinen keinutuolimme on kyllä mukava, mutta monella tavoin hankala kaluste. Mikolan yritys Colmio Oy teki Woodpeckerin, jotta keinutuoli olisi pelkästään mukava.

Olin jo pitkään alitajuisesti miettinyt, miksei ole kehitetty vaihtoehtoa perinteiselle keinutuolille. Mielestäni perinteinen keinutuoli on vähän vanhahtava istuakseen nykypäivän sisustuksiin, Mikola sanoo.

Oululaisarkkitehdin moderni keinutuoli vie yhtä vähän tilaa kuin tavallinen tuoli, eikä siinä ei ole ulkonevia jalaksia, joten sen ympärillä on myös helppo liikkua. Selkeän ja yksinkertaisen ulkonäkönsä ansiosta tuoli sopii monennäköisiin sisustuksiin ja monen makuun.

– Kuten kaikkien suunnittelemieni huonekalujen, Woodpeckerinkin tyyli on pelkistetty ja yksinkertainen, puun henkeä kunnioittaen. Puu on siitä oivallinen materiaali, että se myös kestää muodon yksinkertaistamisen. Jos vaikkapa metallista tai betonista suunnittelee jotain pelkistettyä, siitä tulee helposti tylsä. Puun kanssa sitä vaaraa ei ole, Mikola tietää.

Keinuvat matot

Elokuun 2004 aikana myyntiin tulee Mikolan suunnittelema isompi keinutuolivaihtoehto, Woodpeckeristä varioitu Grasshopper, jonka jalakset ja selkänoja ovat pitemmät. Lisävarusteena on niskatyyny. Keinutuoleja täydentää itsekin keinuva Buck-jakkara, joka toimii pikkutuolina tai rahina.

Olen saanut Woodpeckeristä yllättävänkin hyvää palautetta. Etukäteen ajattelin, että se saattaa olla liian moderni konservatiiviseen makuun, mutta sitä onkin myyty paljon ihan tavallisiin koteihin, Mikola sanoo.

Mikolaa on kiittäminen myös keinutuolin mattojen uudesta tulemisesta. Kiertävä Semplice-näyttely esittelee 23 eri alan taiteilijoiden luomaa uniikkia keinutuolimattoa Woodpeckerin yllä. Taideteoksia voi ihastella osana Vaivihkaa-näyttelyä Villa-Roosassa Orimattilassa 8. elokuuta saakka.

Nojatuolikin heijaa!

Moderneista keinutuoleista monet muistuttavat erehdyttävästi "tavallista" nojatuolia. Kotimaisen HT-collectionin puurunkoinen Swing keinuu nimeään myöten, vaikka on aivan tavallisen nojatuolin näköinen. Swingiä myyVepsäläinen. Martelan myymä Vitran Tom Rock -keinutuoli sopii kotiin vaikkapa työtuoliksi.

Nike Karlssonin Ikealle suunnitteleman Lillberg-sohvasarjan massiivikoivuisessa keinunojatuolissa on luonnonvalkoinen konepestävä irtopäällinen. James Irvisen suunnittelema moderni keinu Gunghult on punottu rottingista. Marian Vinkan ideoima Gullholmen on tehty banaaninlehdistä ja rottingista. Molemmat punotut tuolit sopivat parhaiten katettuun ulkotilaan tai terassille, sillä tuolien sijoittaminen lämpöpattereiden tai muiden lämmönlähteiden läheisyyteen voi aiheuttaa rottingin kuivumista ja heikentymistä.

Teksti: Hanna Pesonen

Kuvat: Colmio Oy, Eimi Kaluste, Elli-Kaluste, HT-collection, Juha Ignatius/ Lusto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja