Keinotekoisiin makeutusaineisiin ei liity syöpäriskiä

Keinotekoiset makeutusaineet aiheuttavat yhä monille kuluttajille huolta ja hämmennystä. Etenkin eri puolilla maailmaa matkustelleet kuluttajat ovat ihmeissään, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa keinotekoisia makeutusaineita sisältävien elintarvikkeiden kyljestä löytyy varoitus syöpäriskistä. Meillä Suomessa tällaisia merkintöjä ei käytetä. Ennen EU-jäsenyyttä Suomessakin käytettiin syklamaatin ja sakariinin yhteydessä varoitusta "Ei raskaana oleville eikä lapsille", mutta EU:n myötä tämäkin merkintä on tuotepakkauksista hävinnyt. Ei siis ihme, että moni kuluttaja kummastelee miten keinotekoisten makeutusaineiden käyttöön pitäisi suhtautua.

Erikoitutkija Pirjo-Liisa Penttilä elintarvikevirastosta vakuuttaa, että keinotekoisiin makeutusaineisiin ei liity syöpäriskiä. - Asiaa on tutkittu paljon tieteellisesti. Sekä EU että WHO:n ja FAO:n alainen arviointielin JECFA ovat arvioineet keinotekoiset makeutusaineet, eikä syöpävaarallisuutta ole todettu, Penttilä kertoo. Tästä syystä varoitusmerkintöjä ei tehdä, ja aiemmin käytössä ollut varoitus lapsille ja raskaana oleville naisillekin jouduttiin poistamaan, koska riittäviä perusteita ei ollut. Penttilän mukaan Yhdysvalloissa käytössä olevat merkinnät ovat vanhoja, ja ne ovat herättäneet keskustelua jo pitkään.

Harvinaista tautia sairastaville varoitus

Yksi varoitusmerkintä keinotekoisia makeutusaineita sisältävien tuotteiden pakkausmerkinnöistä löytyy myös Suomessa. Aspartaamia sisältävissä tuotteissa täytyy aina olla merkintä "Sisältää fenyylialaniinin lähteen". Merkintä on tarkoitettu harvinaista perinnöllistä fenyyliketonureaa eli PKU-tautia sairastaville. Aspartaamin sisältämä fenyylialaniini on heille haitallista, sillä heidän elimistönsä ei pysty sitä hajottamaan, vaan se kertyy elimistöön. Muille fenyylialaniinista ei ole haittaa, eikä merkintää siksi pidä pelästyä.

Saanti ei Suomessa ole ongelma

Keinotekoisia makeutusaineita käytetään Suomessa erilaisissa light-tuotteissa sekä makeisissa. Eniten käytetyt ovat aspartaami ja asesulfaami K, joita käytetään usein yhdessä. Sakariini ja syklamaatti ovat vähemmän käytettyjä.

Pirjo-Liisa Penttilän mukaan keinotekoisten makeutusaineiden saanti ei Suomessa ole ongelma. - Suositeltava saanti ei ylity millään kuluttajaryhmällä, hän toteaa.

Kaikille keinotekoisille makeutusaineille on määritetty hyväksyttävä päivittäinen saantimäärä eli ns. ADI-arvo (acceptable daily intake). Se kuvaa ainemäärää, jonka henkilö voi syödä päivittäin koko elämänsä ajan ilman haittavaikutuksia. Turvallinen saantimäärä ilmoitetaan aina henkilön painokiloa kohti. Aspartaamille se on 40 milligrammaa, asesulfaami K:lle yhdeksän, syklamaatille 11 ja sakariinille viisi milligrammaa per painokilo.

Lapsille kohtuullisesti light-tuotteita

Varsinkin pikkulasten vanhempia huolettavat erilaiset light-mehut ja -virvoitusjuomat, sillä myös lapset juovat niitä helposti isojakin määriä. Penttilän mukaan syytä huoleen ei ole, jos käyttö pysyy kohtuudessa. Normaaleina käyttömäärinä light-limsat ovat saantitutkimusten mukaan turvallisia. - Myös lapset voivat turvallisesti juoda light-tuotteita herkutteluhetkinä. Janojuomana vesi on kuitenkin ehdottomasti paras, Penttilä toteaa.

Light-tuotteiden suurkuluttajia Penttilä neuvoo jonkinlaiseen varovaisuuteen. - Suurkuluttajien on aina otettava huomioon liiallisen käytön mahdollisuudet ainakin pitkäaikaisessa eli vuosia kestävässä käytössä, hän huomauttaa. Sen sijaan lyhytaikaiset suuret käyttömäärät eivät hänen mukaansa aiheuta haittaa. - Keinotekoisia makeutusaineita jatkuvasti käytettäessä kannattaa valita monipuolisesti eri makeutusaineita, niin minkään yksittäisen aineen käyttö ei muodostu liian suureksi, Penttilä opastaa.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat