Keho kuntoon ja iho hehkumaan akupunktiolla

Kosmeettinen akupunktio on hoitomenetelmä, joka lupaa lisätä elinvoimaa kaikkialla kehossa. Tung-akupunktion asiantuntija Arto Komulainen tutustutti toimittajan kiinalaisen lääketieteen saloihin.

Iän myötä kollageenin ja elastiinin hajoaminen kiihtyy, iho veltostuu ja rypyt ilmestyvät kasvoille. Erilaisiin iho-ongelmiin voi löytyä ratkaisu kosmeettisesta akupunktiosta. Tung-akupunktion asiantuntija Arto Komulainen kertoo, että kosmeettinen akupunktio perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa kehoa hoidetaan kokonaisvaltaisesti. Iho-ongelmia ei siis hoideta vain kasvoja käsittelemällä, vaan kosmeettisessa akupunktiossa käydään läpi koko keho.

Toimittaja testasi hoidon

Komulainen suunnittelee minulle seitsemän hoitokerran ohjelman. Ensimmäisellä käyntikerralla Komulainen kartoittaa vointiani.

– Otan selvää asiakkaan perussairaudet, lääkityksen, elämäntavat sekä ruokailu- ja liikuntatottumukset. Kartoituksen avulla tiedän, mitä lähteä korjaamaan, Komulainen sanoo.

Komulainen tarkistaa muun muassa kieleni muodon ja värin, sillä kieli kertoo ihmisen terveydentilasta. Tämän lisäksi hän kokeilee ranteistani kahdentoista pääenergiakanavan pulssit.

– Sinusta näkyy kiireisen elämäntavan vaikutukset, Komulainen paljastaa.

Komulainen listaa ylös ilmoittamani terveysongelmat: kilpirauhasen vajaatoiminnan, taipumuksen virtsaputkentulehduksiin ja stressin. Terveyskartoituksen avulla hän päättää keskittää akupunktion erityisesti paksusuolen, vatsalaukun ja virtsarakon energiakanaviin. Tarkoitus on saada kehoni kuntoon ja tätä kautta myös ihoni hehkumaan.

Apua myös stressiin

Hoito aloitetaan selästä, jonka Shu-pisteisiin Komulainen laittaa akupunktioneuloja 15 minuutin ajaksi. Shu-pisteillä on suora yhteys sisäelimiin ja tarkoitus on herätellä kehoni hoitoa varten. Tämän jälkeen Komulainen käy läpi kasvojeni ihon Guasha-kammalla. Guasha-kampa on vesipuhvelin sarvesta tehty ohut lasta, jolla rentoutetaan lihaksia ja hermostoa.

– Tällä tavalla saamme kasvojen lihakset, verenkierron ja lymfakierron herätettyä. Sen tulee kyllä huomaamaan, kun kasvot saavat enemmän eloa. Hoito rentouttaa, mikä voi näkyä jopa unen laadussa, Komulainen sanoo.

Komulainen painelee silmieni ja suuni ympärillä olevia akupunktiopisteitä, erityisesti paksusuolen ja vatsalaulun energiakanavaa. Kasvohoito viimeistellään Tuina-hieronnalla, joka sopii monien ongelmien, kuten minua vaivaavan stressin hoitoon.

Akupunktioneulat eivät satu

Varsinainen akupunktiohoito aloitetaan jalan ja käden akupisteistä, joissa neulat ovat 30 minuuttia. Akupunktioneulat eivät satu. Hoitopöydällä makaaminen tuntuu sitä vastoin erittäin rentouttavalta.

Peitto on kuitenkin tarpeen, sillä neulojen laittamisen jälkeen kehon läpi menee kylmiä väreitä. Hoidon jälkeen tuntuu hetken aikaa siltä, kuin joku pistäisi akupunktioneulalla vasemmalle puolelle kehoa. Tunne on outo, sillä hoidon aikana akupunktioneulat laitetaan vain oikealle puolelle. Komulainen rauhoittelee ja sanoo että ilmiö on normaali.

– Käytän Tung-akupunktiota, jossa käytetään heijastejärjestelmää. Laitan neulat siis vain toiselle puolelle sillä ajatuksella, että naisten energia kiertää oikealta vasemmalle ja miesten päinvastaisesti, Komulainen selittää.

Kasvojen ja jalkojen jälkeen Komulainen laittaa akupunktioneulat kasvoille.

– Neulojen määrä ja paikka riippuu siitä, mitä halutaan parantaa. Tällä kertaa laitoin neulat vatsalaukkukanavalle, paksusuolikanavalle ja akupisteisiin, jotka muuten vain rentouttavat, Komulainen sanoo.

Hoito kestää yhteensä puolitoista tuntia, ja hoidon jälkeen olo on pökertynyt. Komulainen muistuttaa, että akupunktion jälkeen kannattaa välttää rasitusta.

– Ei kannata nostaa kehon adrenaliinitasoja kuntoilemalla liikaa, saunomalla, rakastelemalla rajusti tai juomalla alkoholia, sillä itse akupunktio laittaa hyvän olon hormonit liikkeelle, Komulainen sanoo.

Itse sain hyvän muistutuksen alkoholin ja akupunktion yhteensopimattomuudesta, kun join akupunktiohoidon jälkeisenä iltana useamman lasin viiniä. Ilta päättyi lyhyeen, sillä viini sai voimaan pahoin.

Meikkivoide jäi hoidon myötä

Seitsemän hoitokerran jälkeen ihoni näytti kuulaalta ja raikkaalta. Lopetin jopa meikkivoiteen käytön, joka on tavallisesti osa päivittäisiä kauneusrutiinejani. Muutoksen huomasi myös tuttu meikkitaiteilija, joka kehui ihoani hyväkuntoiseksi.

Kävin hoidoissa kesällä, joten on vaikea sanoa, onko kauniina hehkuva iho kosmeettisen akupunktion vai kesän tuoman hehkun ansiota. Toivoin myös turhaan, että kosmeettinen akupunktio olisi tasoittanut otsaryppyni, enkä huomannut hoidon pienentävän ihohuokosiani.

Kosmeettista akupunktiota voi silti suositella kaikille, jotka haluavat keskittyä omaan hyvinvointiinsa ja rentoutua uskomattoman hyvin. Itse nukahdin hoitopöydälle useamman kerran, mikä on herkkäuniselta aikamoinen saavutus.

Komulainen muistuttaa, että jos kauniista ihosta haluaa nauttia jatkossakin, hoitokertoja on hyvä jatkaa.

– On hyvä, että asiakas käy kunnostaan riippuen ajoittain uusimassa hoidon. Mitä nuorempi ja terveempi asiakas, sitä helpompi häntä on hoitaa, Komulainen sanoo.

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock, Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja