Käytätkö veistäsi oikein? Tarkista nämä seikat

Jotta oppisit käyttämään keittiöveitsiäsi oikein, sinun täytyy pitää mielessä muutama seikka. Lue ammattilaiskokin vinkit.

Amerikkalaisten kokkien testikeittiössä työskentelevä ammattilaiskokki Amy Scheuerman neuvoo, miten käytät keittiöveistäsi oikein.

1. Valitse oikea veitsi

Veitsiä löytyy kaupan keittiövälinehyllyltä moniin eri tarkoituksiin. Tavallisen kotikokin kaapista tulisi löytyä ainakin nämä:

Kokin veitsi. Kunnon kokinveitsi on jokaiselle amatöörikokillekin tärkeä väline. Kokin veistä voi käyttää monipuolisesti aina lihan pilkkomisesta valkosipulin hienontamiseen.

Pieni kuorima-/juuresveitsi. Pienemmällä veitsellä voi hoitaa näppäryyttä ja tarkkuutta vaativat tehtävät.

Sahalaitainen veitsi. Vaikka kokin veitsellä voikin suorittaa 90 prosenttia keittiön pilkkomistehtävistä, tarvitset silti sahalaitaisen veitsen esimerkiksi leivän leikkuuseen.

Lihaveitsi. Pitkänmallisella lihaveitsellä saat leikattua parhaiten lihan kudosta ja lihasta.

2. Pidä veitset terävinä

Mikään ei pilaa ruoanlaittoa yhtä tehokkaasti kuin liian tylsä veitsi. Tylsällä veitsellä olet myös alttiimpi onnettomuuksille, sillä liian tylsä veitsi voi helposti livetä otteestasi.

3. Pidä veitsestä oikealla tavalla kiinni

Kun sinulla on kädessäsi oikea veitsi oikeaan käyttötilanteeseen ja veitsi on teroitettu, tarvitsee sinun vielä opetella pitämään veitsestä kiinni. Harjoittele hyvää otetta omalla veitselläsi: Pilkkoessa veitsen kahva lepää keskisormen päällä, peukalo ja etusormi ohjaavat terää tukevasti. Tämä ote antaa parhaan mahdollisen vapauden ohjata veistä.

4. Suojaa ohjaava kätesi

Muista hyödyntää myös toinen kätesi ruokaa pilkkoessa. Toisella kädellä pidät kiinni veitsestä ja toisella ruoasta. Ruoasta kiinni pitävän käden sormet on syytä suojata, jotta vältyt vakavilta vahingoilta. Käännä siis sormesi ikään kuin kämmenesi alle suojaksi, jotta sormet eivät ole lähinnä veistä vaan sormien ensimmäinen jänne. Liikuta kättä sitä mukaa kun leikkaat.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja