Mainos

Kaveripiiri vaikuttaa opiskelusuunnitelmiin

Kaverit vaikuttavat nuorten opiskelusuunnitelmiin ja kouluun sopeutumiseen paljon, kertoo Jyväskylän yliopiston tuore väitöstutkimus. Kaveriporukan nuorilla on usein samankaltainen koulumenestys, koulutussuunnitelma ja sosiaalinen tausta.

Psykologi Noona Kiuru tutki toveriryhmien merkitystä nuorten toisen asteen koulutukseen. Kiurun mukaan sopeutumisongelmat kasautuvat tiettyihin ryhmiin. Heikosti kouluun sopeutuneissa kaveriporukoissa koulutukselta ei odoteta kummoisia.

Tutkimuksen mukaan kouluväsymys on kaveriporukassa tarttuvaa, mutta samalla tiivis kaveriporukka auttaa nuoria jaksamaan. Niillä nuorilla, jotka eivät kuuluneet mihinkään tiettyyn kaveriporukkaan, on muita enemmän ongelmia kouluun sopeutumisessa.

Tytöillä ystäväpiiri vaikuttaa tulevaisuuden suunnitelmiin poikia enemmän. Tytöt myös pärjäävät koulussa paremmin, mutta kärsivät poikia yleisemmin koulu-uupumuksesta. Nuorten tyttöjen hyvinvointi on Kiurun mukaan asia, mihin kouluissa tulee tulevaisuudessa puuttua entistä hanakammin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.