MTV selvitti: Kaupunkiseutujen omakotitaloista 60 prosenttia ei mennyt vuodessa kaupaksi

Valtaosa vuosi sitten suurimmilla kaupunkiseuduilla myyntiesittelyssä olleista omakotitaloista ei mennyt vuoden aikana kaupaksi, selviää MTV Uutisten tutkivan ryhmän selvityksestä.

Selvityksessä kävi ilmi, että vuoden 2013 kesäkuun alussa ilmoitetuista kohteista vuoden aikana oli myyty 40 prosenttia.

Myymättä jäi siis 60 prosenttia, reilusti yli puolet. Nihkeimmin kauppa kävi Tampereen ja Oulun seuduilla ja vilkkaimmin Kuopion ja Turun seuduilla. 

Selvityksessä käytiin läpi yhteensä 655 omakotitalon myynti-ilmoitukset kymmenen suurimman kaupungin alueen pääsanomalehdestä. Mukaan otettiin viikon sisällä esiteltävät omakotitalot.

Kohteiden mahdolliset kaupat selvitettiin kiinteistöjen hintatietorekisteristä.

Hinnasta tingittiin keskimäärin 11 prosenttia 

Tarkastelussa mukana olleista taloista myytiin 263 kappaletta. 

Kun 14 tarjouskauppakohdetta jätetään pois vertailusta, toteutunut myyntihinta oli keskimäärin 11 prosenttia pyydettyä alhaisempi.

Näin selvitys tehtiin: 

MTV Uutisten tutkiva ryhmä kävi läpi 655 omakotitalon pyyntihinnat ja toteutuneet kauppahinnat. Otos poimittiin käsin viime vuoden kesäkuun 8.-9. päivänä julkaistuista kiinteistönvälittäjien myynti-ilmoituksista kymmenen suurimman kaupungin pääsanomalehdistä. Mukaan ei otettu uudiskohteita eikä pari- tai erillistaloja.

Otosta rajattiin niin, että mukaan otettiin ne omakotitalot, joissa oli ilmoituksen julkaisusta viikon sisällä esittely (*. Kauppahinnat puolestaan etsittiin osoitteen perusteella kiinteistön hintatietorekisteristä. 

Jos kohdetta ei ollut toukokuun loppuun mennessä myyty, sitä etsittiin osoitteen perusteella nettihauilla, muun muassa Oikotie-palvelusta. 

*) Tampereen alueen otoksen kohteiden kokonaismäärä oli alkuperäisellä rajauksella 36. Otoksen kasvattamiseksi siihen lisättiin Aamulehden ilmoituksista myös yhdeksän kohdetta, joissa ei ollut esittelyä sillä viikolla.

Jonkin verran keskivertoa reilummin tingittiin Turun seudulla. Siellä keskimääräinen hinnanlasku oli 14 prosenttia. 

Kalliiden talojen myynti nihkeämpää 

Heikoimmin kaupaksi kävivät kalliimmat, yli 300 000 euron hintaiset omakotitalot. Niistä kaupaksi meni 31 prosenttia. 

Kun tarkastelusta jätetään ulos perinteisesti muuta maata kalliimpi Helsingin seutu, oli kalliiden myynti vieläkin nihkeämpää. Yli 300 000 euron hintaisista taloista muualla Suomessa myytiin vain joka neljäs. 

Myös talokaupan ammattilaiset ovat huomanneet, että 300 000 eurossa kulkee monen ostajan kipuraja. Eräs oululainen kiinteistövälittäjä kertoikin ohjeistavansa talonrakentajia välttämään kikkailua. 

- Ei sinne mitään erkkereitä kannata rakennella, hän totesi. 

Sen sijaan edullisissa kohteissa kauppa kävi paremmin. Alle 150 000 euron hintaisista taloista puolet meni vuoden aikana kaupaksi. Alle 100 000 euron hintapyynnöllä varustettuja kohteita oli yhteensä 29. Niistä kolme neljästä myytiin.

Koko maa:

taloja655
myyty263
myymättä392
yhä myynnissä142


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja