Mainos

Kaupunkien tuhannet karkurimehiläiset turhauttavat – ”Amatöörimäistä toimintaa”

Mehiläishoitaja Arto Koljonen Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry:stä kertoo MTV Uutisille, että kesän aurinkoiset päivät ovat menneet pitkälti pääkaupunkiseudulla karanneita mehiläisiä metsästäessä.

– Tämänkin kesän aikana itselle on tullut kymmeniä kertoja hälytys poistaa mehiläisiä, Koljonen toteaa.

Toinen mehiläishoitaja putsasi auton pinnan, mutta ei huomannut, että konepellin alle oli jäänyt vielä runsaasti pörriäisiä. Koljonen siivosi ne seuraavana päivänä.

Kun mehiläisyhdyskunta kasvaa liian isoksi, se kasvattaa uuden emon (kuningattaren) ja vanha emo lähtee hakemaan osan pesän työmehiläisten kanssa uutta pesäpaikkaa. Matkalla se saattaa asettua odottamaan muutamaksi päiväksi puun oksaan tai seinustalle. Tänä aikana tiedustelijamehiläiset etsivät uuden pesäpaikan. Sopivia pesäpaikkoja löytyy usein rakennuksien seinien väleistä, savupiipuista ja muista riittävän kokoisista onkaloista. Savoyn teatteriravintolan mehiläiset olivat löytäneet tällaisen onkalon kadulle pysäköineen auton konepellin alta.

- Mehiläishoitaja Arto Koljonen mehiläisten pesimisestä

Vaikeita paikkoja

Auton valtaus oli ainoa laatuaan, mutta Koljonen kollegoineen on tottunut poistamaan karkurimehiläisiä milloin mistäkin paikoista kuten puista, savupiipuista, seinistä ja rakennusten rakenteista.

– Hankalinta mehiläisiä on poistaa savupiipun hormista ja rakenteista, Koljonen sanoo ja kertoo kesän keikasta Järvenpäässä, jolloin mehiläisiä siivottiin hormeista kolmen metrin syvyydestä.

Mehiläishoitajan kesä on ollut pelastuskeikkoja täynnä.

– Aurinkoisina päivinä olen joutunut lähtemään. Mehiläiset eivät sateilla liiku, joten silloin on lomailtu.

Koljonen korostaa, että monesti mehiläisten pesiytyminen hankaliin paikkoihin aiheuttaa kierteen. Jos mehiläiset juuttuvat vaikeisiin paikkoihin, ne kuolevat ajallaan, mutta mehiläisvahan haju houkuttaa usein lisää parvia. Rakennuksille pistiäisistä voi aiheutua haju- ja kosteusvaurioita.

Kasvattajilta huolellisuutta

Koljonen perää kaupunkien mehiläiskasvattajilta vastuunkantoa ja huolellisuutta.

– Ravintola Savoyn henkilökunnan mukaan mehiläiset karkailevat siellä joka kesä. Ammattitaitoinen mehiläishoitaja pystyisi hoitotoimenpiteillä estämään parveilun.

Koljosen mukaan mehiläisten pesiä pitäisi pitää pieninä ja niitä tulisi vartioida tarkemmin.

 – Etenkin kaupungissa mehiläisiä tulisi hoitaa niin, etteivät ne pääse karkailemaan. Jos ne karkailevat paljon, toiminta on amatöörimäistä ja välinpitämätöntä. Yleisesti ottaen mehiläisten hoidosta tulisi olla useampi vuosi kokemusta ennen kuin niitä alkaa kasvattaa kaupungissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.