Kauppojen jouluruoan hävikki kiloissa miljoonaluokkaa

12:23

Yltäkylläisen joulun hinta maksetaan näinä päivinä, kun myymättä ja syömättä jääneet jouluruuat ovat muuttumassa jätteeksi.

Useimmissa kodeissa viimeiset rippeet ovat jo lentäneet roskikseen. Kaupoissa laatikoita ja luumuhilloa myydään rajuilla alennusprosenteilla, eivätkä ne tahdo sittenkään mennä kaupaksi.

Yksin S-ryhmän kaupoissa jouluruokia menee hävikkiin miljoona kiloa. Se on valtava määrä, josta osa löytää hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta vielä tiensä ruokapöytään, mutta suuri osa menee haaskuuseen. Ruokakeskolla ei vielä ollut omia lukujaan kootusti.

Kaupan ketjut eivät osanneet arvioida suoraan roskiin menevän myymättömän jouluruuan määrää, mutta sitä on onnistuttu vähentämään Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran helpotettua ruuan lahjoittamiseen liittyviä säädöksiä tänä vuonna.

Ennakoinnin vaikeus

Kaupoille varautuminen joulusesonkiin on jokavuotinen haaste. Menekin ennustaminen on monimutkainen yhtälö, jonka oikein laskemiseksi ketjut tekevät runsaasti töitä. Tuotteet pitäisi saada riittämään sesongin viimeisiin ostohetkiin asti niin, ettei mitään jäisi yli.

– Kehitämme ennustejärjestelmiä, että osaamme vastata siihen, mikä on oikea määrä jokaisessa myymälässä kutakin tuotetta, sanoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Ensi joulusesongin suunnittelu alkaa välittömästi joululoman jälkeen. Ennuste perustuu ketjun myyntiin aiempina vuosina ja asiantuntijoiden arvioihin kulutustrendien muutoksista.

Ennusteiden tekemiseen ei ole määrättömästi aikaa, sillä esimerkiksi S-ryhmä tekee ostopäätökset ensi joulun kinkuista ja makeisista jo ennen kesälomia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja