Mainos

Kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä jatkuu: Aasian pörssit reagoivat alavireellä, Helsinki avasi laskussa

Tullimaksujen korotus ja kauppasodan jatkuminen Yhdysvaltain ja Kiinan välillä lannisti pörssit Aasiassa. Tokion pörssin Nikkei-pääindeksi oli maanantaina pörssin sulkeutuessa 0,7 prosenttia laskussa.

Manner-Kiinassa Shanghain ja Shenzhenin pääindeksit puolestaan päätyivät molemmat reilun prosentin alamäkeen. Hongkongin pörssi on maanantaina suljettu kansallisen vapaapäivän vuoksi.

Myös Helsingissä pörssipäivä alkoi alavireessä. Muualla Euroopassa pääindeksit avasivat hienoisessa nousussa.

Yhdysvallat korotti muun muassa kulutustavaroihin kohdistuvia Kiinan tullimaksuja 10 prosentista 25 prosenttiin perjantaina. Kovempien tullien alle joutuivat muun muassa elektroniikka, autonosat ja huonekalut.

Lisäksi Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Robert Lighthizer on kertonut presidentti Donald Trumpin kaavailevan tullien ulottamista lähes kaikkiin Kiinasta saapuviin tuotteisiin. Näiden tuotteiden arvo olisi noin 300 miljardia dollaria.

Trump puolusti tullipolitiikkaansa

Presidentti Donald Trump puolusteli sunnuntaina paikallista aikaa Kiinan-tullipolitiikkaansa. Trump kirjoitti Twitterissä, että Kiina joutuu maksamaan Yhdysvalloille miljardeja dollareita.

–  Kiinan kanssa ollaan siellä, missä haluammekin olla, Trump kirjoitti.

Trump kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Trumpin taloudellinen neuvonantaja Larry Kudlow sanoi Fox Newsin haastattelussa, että tullimaksuista kärsivät molemmat osapuolet ja myös Yhdysvallat joutuu maksumieheksi.

Kudlow kuitenkin vakuutti, etteivät tullimaksujen vaikutukset Yhdysvaltojen talouteen ole huomattavia, sillä Yhdysvaltojen talous on noususuhdanteessa.

Kudlow piti myös mahdollisena, että Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping voisivat tavata ensi kuussa G20-maiden kokouksen yhteydessä ja keskustella kauppaan liittyvistä erimielisyyksistä. Keskusteluista johtajien välillä ei ole kuitenkaan ainakaan vielä sovittu.

Kauppaneuvottelut jatkuvat Pekingissä

Yhdysvallat korotti tullejaan Kiinalle, sillä se katsoi, ettei Kiina ollut pitänyt kiinni kauppaneuvotteluissa tekemistään sitoumuksista. Kiina on ilmoittanut, että sen on vastattava Yhdysvaltain tiukentuneisiin kuritusotteisiin.

Nokittelusta huolimatta kauppasovun sorvaaminen on maiden välillä jatkunut. Viimeisin kauppaneuvottelukierros päättyi perjantaina Washingtonissa.

Tulosta ei syntynyt, mutta presidentti Trump kutsui tviitissään neuvotteluja vilpittömiksi ja rakentaviksi. Hän myös kirjoitti keskustelujen jatkuvan tulevaisuudessa.

Kiinan kauppaneuvottelijan Liu Hen mukaan seuraava neuvottelukierros käydään Pekingissä.

Liu sanoi, että maiden välillä on yhteisymmärrys useista asioista, mutta Kiinan kannalta on yhä myös kolme merkittävää kiistanaihetta. Kiina muun muassa katsoo, että kaikki rangaistustullit pitää peruuttaa, jos sopimukseen päästään.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja