Kauppaketjut: Ruokakaupat pyritään pitämään auki torstaina

Ammattiliitot valmistautuvat työtaistelutoimiin – nämä heikennykset hiertävät 1:18
Katso myös: Ammattiliitot valmistautuvat työtaistelutoimiin – nämä heikennykset hiertävät

Kaikki ruokakaupat pyritään pitämään auki torstaina palvelualojen PAMin lakosta huolimatta, kerrotaan kauppaketjuista STT:lle. Aukioloajat saattavat kuitenkin olla tavallista lyhyempiä, ja kassoja saattaa olla vähemmän toiminnassa.

Siitä, miten paljon lakko vaikuttaa kauppojen toimintaan, ei vielä tiistaina ollut varmuutta. Niin Keskon, Lidlin kuin S-ryhmänkin edustajien mukaan tilanne varmistuu vasta lakkopäivän aamuna.

– Miltään alueelta ei ole tullut sellaista tietoa, että jollain paikkakunnalla olisi myymälä kiinni kokonaan, kertoo työmarkkina-asioista vastaava johtaja Petteri Huovinen Keskosta. Hän muistuttaa, että K-ryhmän kaupat ovat kauppiasvetoisia.

– Kauppiaat itse tekevät arvion omista resursseistaan ja mahdollisuuksistaan pitää myymäläänsä auki. Lähtökohtana on, että kaikki kaupat ainakin pyrkivät olemaan auki.

"Yksittäisiä tuotepuutteita"

Huovisen mukaan esimerkiksi lihatiski saattaa olla lakkopäivänä suljettuna, ja kassoja voi olla tavallista vähemmän käytössä. Tilanne tarkentuu vasta lakkopäivän aamuna, hän kertoo.

Huovisen mukaan kauppiaat pyrkivät varautumaan siihenkin, että keskiviikkona on ruokaostoksilla tavallista enemmän väkeä.

Myös Lidl ja S-ryhmä pyrkivät siihen, että ruokakaupat palvelevat lakosta huolimatta.

– Kassoja voi olla vähemmän auki tai paistopisteillä voi olla yksittäisiä tuotepuutteita. Lakkopäivänä selviää, tuleeko tarvetta lyhentää aukioloaikoja, kertoo Lidlin viestintäasiantuntija Salla Oksanen.

– Yksittäisiä tuotepuutteita voi tulla, mutta ei ole tarvetta hamstraamiselle, sanoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho. Viikon muina päivinä kaupat ovat auki normaalisti, hän muistuttaa.

– Työntekijällä on lakkoon oikeus ja oikeus myös tulla työpaikalle. Torstaiaamuna sitten nähdään, mikä on henkilövahvuus. Nämä ovat asioita, joihin kauppa sopeutuu, Päällysaho sanoo.

SEL:n lakko vaikuttaa viiveellä

Myös elintarviketyöläisten ammattiliitto SEL on lakossa tällä viikolla. Se saattaa vaikuttaa siihen, mitä kaupan hyllyiltä löytyy, arvioivat Keskon Huovinen ja S-ryhmän Päällysaho. Nämä vaikutukset näkyvät kuitenkin todennäköisesti jonkin verran viiveellä, sillä monia tuotteita on myymälöissä ja tukkukaupoissa varastossa.

S-ryhmän ruokakauppojen eli Prismojen, S-marketien sekä Alepa- ja Sale-myymälöiden aukioloaikoja voi torstain lakkopäivänä tarkistaa verkkosivuilta osoitteesta https://www.s-kanava.fi/toimipaikat/.

K-kauppiaat puolestaan pyrkivät tiedottamaan tilanteesta esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla, kertoo Keskon Huovinen.

Lue myös:

    Uusimmat