Kaupan työntekijät uhattuina iltaisin - Pam huolissaan

Päivittäistavarakauppojen myöhäisemmät aukioloajat ovat lisänneet työntekijöiden turvattomuutta. Mitä myöhempään kaupat ovat auki, sitä suuremmaksi uhkatilanteiden riski kasvaa. Asiaa ei helpota se, että työntekijä on kaupassa usein yksin.

Etenkin syrjässä olevat, yksittäiset myymälät ovat useammin riskikohteina varkauksille.

Viimeksi eilen illalla Siwan työntekijä joutui vaaratilanteeseen Loimaalla, kun kaksi aseellista miestä kahlitsivat myyjän ja asiakkaan kaupan takahuoneeseen. Tällä kertaa pahemmilta vaurioilta vältyttiin.

Kaupan sopimusyksikön neuvottelupäällikkö Juha Ojala Palvelualojen ammattiliitosta ihmettelee, miksi kaupat eivät voi työllistää kahta myyjää illoiksi.

- Kyllä ketjut ovat lisänneet miehitystä ilta-ajalle jonkin verran. Ilmeisesti se on yrityksille kustannuskysymys. Mutta mikäli ryöstelyä halutaan vähentää, työntekijöitä on oltava vähintään kaksi.

Ei ryöstely toki kokonaan lopu, vaikka paikalla olisikin kaksi myyjää.

- Turvallisuutta se joka tapauksessa lisää, kun ei ole yksi töissä, Ojala huomauttaa.

Vartijat rauhoittaisivat tilannetta

Etenkin Pam:in Turun osasto on vaatinut kovaan ääneen ammattitaitoisten vartijoiden palkkaamista jokaiseen myymälään. Kokoaikaisen vartijan palkkaaminen nähdään silti liian suurena resurssina yrityksissä.

- Yhdessä myymälässä tai tietyllä alueella toimiva vartija olisi yksi lääke turvallisuuden parantamiseen, Ojala sanoo.

Ryöstön kohteeksi joutuminen voi olla myyjälle raskas kokemus. Jälkihoidon järjestäminen on kirjattu Pam:in laatimaan väkivaltapöytäkirjaan, joka laadittiin juuri aukioloaikojen pidentymisen vuoksi.

- Jälkihoidon merkityksen työnantajat kyllä ymmärtävät hyvin. Se on erittäin tärkeää siksi, että kokemus voi vaikuttaa myyjään, koko myymälään, muihin työntekijöihin ja perheenjäseniin. Jos jälkihoitoa ei saa, vaikutukset ovat pitkäaikaisemmat.

Ojala lisää, että jälkihoito ei ratkaise koko ongelmaa, sillä siihen mennessä varkaus tai ryöstö on jo tapahtunut.

Lisät houkuttelevat iltatyöhön

Iltamyöhäiset työtunnit eivät periaatteessa ole niitä suosituimpia vuoroja. Iltalisät houkuttelevat kuitenkin työskentelemään myöhemmin. Opiskelijoille iltavuorot jäävät yleensä ainoiksi vaihtoehdoiksi.

- Ammattitaitoisempi ja vanhempi väki työskentelee yleensä päivällä.

Toistaiseksi ei ole olemassa tilastoja, jotka kertoisivat vuoden voimassa olleen liikeaikalain varjopuolista.

- Ei ne ryöstöt ainakaan vähentyneet ole, Ojala tokaisee.

Lue myös:

    Uusimmat