Kauniin ihon ravintovinkit

Iho on tärkeä osa kauneutta. Talvella viima, pakkanen ja kuiva sisäilma rasittavat ihoa. Kalliiden kasvovoiteiden lisäksi ihon hyvinvointiin voi vaikuttaa kiinnittämällä huomiota oikeanlaiseen ravintoon.

Ihon kunto heijastaa myös muuta terveyttäsi, joten terveellisellä ravitsemuksella, riittävällä unella, stressin välttämisellä ja kosteutuksella on tärkeä osa ihon hyvinvoinnissa.

Valitse rasvat oikein

Tutkimustenkin mukaan omega-3-rasvoista voi olla apua auringon aiheuttamien haittojen ehkäisyssä. Omega-3-rasvahappoja saa runsaasti esimerkiksi kalasta, pellavansiemenistä ja pähkinöistä.

Välimeren salainen ase – oliiviöljy hoitaa kehoa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Oliivin sisältämät hyvänlaatuiset rasvat sekä A- ja E-vitamiinit säilyttävät ihon kimmoisuutta.

Suojaa antioksidanteista

Kaikilla vitamiineilla ja hivenaineilla on vaikutusta ihon kuntoon. Antioksidantit, A-, C- ja E-vitamiinit, auttavat vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia vapaita radikaaleja.

E-vitamiini hoitaa ihoa ja suojaa sitä ennenaikaiselta vanhenemiselta. E-vitamiinipitoisia ruokia ovat kasviöljyt, pähkinät, siemenet, oliivit, pinaatti ja parsa.

Appelsiinit, greippi, papaijat, mansikat, kiivit, melonit ja kukkakaalit sisältävät puolestaan runsaasti C-vitamiinia.

A-vitamiini auttaa ihoa pysymään sileänä, pehmeänä ja terveenä. Helpottaa aknea, suojaa limakalvoja ja estää ihon vanhenemista. A-vitamiinia saat syömällä kalanmaksaöljyä, maksaa, rasvaisia maitotuotteita, kananmunaa, porkkanaa, tomaattia, aprikoosia, pinaattia ja paprikaa.

Muista B2- ja B6-vitamiinit

Vesiliukoiset B-vitamiinit vaikuttavat ihon kuntoon monin tavoin. B2-vitamiinin puute voi aiheuttaa sekaiholle tyypillisiä kuivia, hilseileviä ja rasvaisia kohtia ihoon. Myös suupielien halkeilu voi johtua B2-vitamiinin liian vähäisestä saannista.

B6-vitamiinia suomalaiset saavat lihasta, maidosta, hedelmistä ja marjoista sekä viljasta. B2-vitamiinin tärkein lähde on maito.

Juo riittävästi vettä

Vettä tulisi juoda päivittäin ainakin 1,5–2 litraa. Vesi puhdistaa, aktivoi aineenvaihduntaa ja lisää ihon elastisuutta. Alkoholi kuuluu ihon vihollisiin!

Syö monipuolisesti

Iho nauttii terveellisistä ja säännöllisistä ruokailutottumuksista. Monipuolinen ruoka, tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat sekä kokojyväviljatuotteet, rasvainen kala, pähkinät ja siemenet ovat kaikki hyvän ihonhoidon perusta. Lihan ja maitotuotteiden nauttimisessa kohtuus on tärkeää!

Lähde: Verkkoklinikka

Kuvat: Futureimagebank ja Maito ja Terveys

Lue myös:

    Uusimmat