Mainos

Kauhajoki-raportti: Vihjeitä teosta oli etukäteen

Oikeusministeriön raportin mukaan ulkomaisissa koulusurmia käsittelevissä tutkimuksissa on esitetty, että koulusurmaajat ovat ennen tekoaan antaneet ympäristöönsä viitteitä tulevasta teostaan. Näitä tietoja on kutsuttu vuodoiksi.

Tutkijalautakunnan mukaan myös Kauhajoen tapauksessa oli asioita, joita voidaan jälkeenpäin tulkita tällaisiksi vuodoiksi.

Lautakunnan raportissa kerrotaan Matti Saaren toimista näin:

Lue tutkintalautakunnan koko raportti tästä:

"Myös Kauhajoen koulusurmaaja oli ilmaissut ikätovereilleen asioita, joita voidaan jälkeenpäin tulkita vuodoiksi ja uhkailuksi. Tekijä esimerkiksi näytti ystävälleen vuonna 2006 netistä videopätkän koulusurmista ja ilmaisi haluavansa tehdä samanlaisen jutun."

"Siskopuolelleen hän sanoi kolme kuukautta Jokelan surmien jälkeen: 'jos menis omaan kouluun ampumaan'. Siskopuoli oli tulkinnut asian vitsiksi. Elokuussa tekijä otti tietokoneen web-kameralla itsestään ja aseestaan kuvia, jotka ovat jäljitelmiä Jokelan koulusurmiin liittyvistä kuvista."

Kiinnostus koulumurhiin

"Opiskelijajuhlissa 17.9.2008 tekijä pyrki erään naisopiskelijan seuraan, minkä tämä torjui. Tekijä sanoi useaan kertaan, että naisopiskelija tulisi vielä katumaan."

Lue juttuja raportista tästä:

"Tekijä kysyi samoissa juhlissa opiskelijatoverinsa kantaa Yhdysvalloissa tapahtuneisiin koulusurmiin. Tekijä oli muutenkin kiinnostunut koulusurmista ja todennäköisesti siihen liittyen kävi Etelä-Suomeen suuntautuneen matkan yhteydessä 5.8.2008 ottamassa kuvia Jokelan koulukeskuksesta. Samalla tekijä mahdollisesti kävi jokelalaisessa aseliikkeessä, josta Jokelan koulusurmaaja osti aseensa. Tekijä tilasi kahta päivää myöhemmin aseensa verkko-ostoksena samasta paikasta."

"Poliisi selvitti tekijän mahdollisia yhteyksiä Jokelan koulusurmaajaan, mutta niitä ei todettu."

"Torstaina 18.9.2008 tekijä meni odottamatta käymään äitinsä ja tämän perheen luona Pyhäjärvellä. Isäpuoli kiinnitti huomionsa siihen, ettei tekijällä ollut tavanomaiseen tapaansa mukanaan pyykkiä. Muuten tekijä käyttäytyi normaalisti. Hän myös yritti käydä mummonsa luona, joka ei kuitenkaan ollut kotona."

"Ystävien mukaan viikonloppuna ryypiskeltiin, jossa yhteydessä tekijä oli kysellyt ihmisiltä kadulla: 'humanity is overrated, eikö ole?' Lausahdus tuli tutuksi ainakin Jokelan koulusurmaajan käyttämän paidan tekstistä. Tekijä oli ystäviensä mukaan viikonlopun aikana vahvasti humalassa. Jokelan tapahtumaan liittyen tekijä oli ilmaissut ystävilleen ymmärrystä ja ihailua pikemmin kuin paheksuntaa."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.