Katso, miten TPS-tykki iskee kiekot maaliin – alku SM-liigassa oli järkytys: "Jos minulla olisi tuollainen laukaus, en syöttäisi koskaan kenellekään"

Hunajata, hunajata! TPS:n yhdysvaltalaisvahvistus tykittää maaleja liukuhihnalta Liigassa – tässä miehen upeimmat osumat 2:41
Kestnerin kuti on helähtänyt verkon perukoille 15 kertaa – katso videolta miehen näyttävimmät osumat!

TPS:n Josh Kestner tuli Pohjois-Amerikan "Rautaliigasta" suureen tuntemattomaan, Suomen SM-liigaan. Kestnerin ilmiömäinen laukaus on kylvänyt tuhoa, ja hänestä on tullut yksi sarjan vaarallisimmista hyökkääjistä. Taustalla on hieno kehitystarina. 

Josh Kestnerin hankinta hautautui TPS:n lukuisten ulkomaalaispelaajien sopimusuutisten joukkoon kesällä. Okei, joo, NHL:n farmin farmista ECHL:stä on tullut joku hyökkääjä, jolla on ilmeisesti kova laukaus.

Se laukaus on osoittautunut niin timanttiseksi, että SM-liigavahtien elokuvahyllyssä Painajainen Elm Streetillä on kevyt lastenelokuva Kestnerin maalivideoiden rinnalla. 

Kestnerin 15 osuman maalikimarasta voisi koostaa jääkiekon laukomisen opetusvideon. Osumista vain SaiPaa vastaan kauden kolmannessa pelissä iskemä maali voidaan laskea niin sanotuksi räkämaaliksi maalin edestä. 

Ylivoimalla kaarelta rannelaukaus, lämäri suorasta luistelusta, ranne suorasta luistelusta, napautus suoraan syötöstä melkein nollakulmasta, raju lämäri suoraan syötöstä, riisto hyökkäysalueella ja nopea napautus maaliin. 

Tämä herra on The Maalintekijä. 

Räpylä ylös vai kilpi alas?

Kestner on iskenyt maaleistaan vain viisi ylivoimalla. Kaiken lisäksi syöttöpisteitäkin on tullut 35 ottelussa hyvä määrä, kaikkiaan 17. 

TPS:n maalivahtivalmentaja Ari Moisanen käyttää Kestneriä mielellään maalivahtiharjoituksissa, koska hänen vetonsa nappaaminen vaatii veskarilta hyvää keskittymiskykyä. 

– Kestner osaa kääntää vedon suuntaa laukauksen puolessavälissä. Näyttää, että hän vetää hanskapuolen ylös, mutta laukaus lähteekin alas kilpipuolelle, Moisanen kuvailee MTV Urheilulle. 

Moisanen kehuu Kestnerin kiinnostusta maalintekoa kohtaan. Hän kyselee paljon vinkkejä, mihin vastustajien veskareille kannattaa ampua. 

– Hän voisi olla vieläkin itsekkäämpi ja käyttää pienestä tilasta lähtevää vetoaan. Jos minulla olisi tuollainen laukaus, en syöttäisi koskaan kenellekään!

(Juttu jatkuu videon alla) 

"Siinä saattoi Alabaman mies ihmetellä"

Kestner valittiin viime kaudella Toledon Walleyessä ECHL:n parhaaksi pelaajaksi, ja hän oli yksi mestaruuden takuumiehistä. Suomessa häntä odotti kuitenkin aivan uusi maailma. 

Sopeutumisvaikeudet SM-liigan kovaan pelikuriin olivat ilmeisiä. Venäläistaituri Ruslan Ishakov on käynyt saman suomalaisen puolustuspelikoulutuksen läpi.

– Alkukaudella Kestner ja Ishakov katselivat vaihtopenkillä toisiaan ja valmentajia, kun peliaikaa ei tullut ratkaisuhetkillä. Ei heitä uskaltanut panna kentälle, koska silloin olisimme hävinneet pelin. Siinä saattoi Alabaman mies vähän ihmetellä, että mikä tässä sitten puolilihavalle koutsille riittää, kun oli kuitenkin kultakypärä päässä. 

– Kestner ja Ishakov ajattelivat ehkä aluksi, että pistemäärä huononee, kun keskityimme heikkouteen enemmän kuin vahvuuteen. Hienosti he kuitenkin ostivat asian. Peli ei ole enää yksittäisiä taikatemppuja, vaan kokonaisvaltaisempaa pelaamista. 

Kestner ja Ishakov ovat oppineet puskemaan myös toisiaan eteenpäin. 

– Kyllä Ishakovkin saa aika nopeasti palautteen, jos hän tekee niitä sirkuskäännöksiä eikä toimita kiekkoa pohjaan. 

Edellytyksiä isompiin liigoihin

Kestnerillä on ikää jo 27 vuotta, mutta kausi SM-liigassa voi kääntää uran nousuun. Katseet lienevät jo tasokkaimmissa ja rahakkaammissa kaukaloissa. 

Moisanen muistuttaa, että Kestnerinkin kehitysprosessi on vielä kesken. 

– Kestnerillä on poikkeuksellinen kyky tehdä maaleja ihmeellisistä paikoista ja asennoista. Vastaavia pelaajia on kuitenkin maapallo täynnä, eivätkä he pelaava isoissa liigoissa. Kollektiivisessä pelissä pitää ottaa vielä askelia. 

Itsekin KHL:n mestaruuden voittanut Moisanen muistuttaa itäisen naapuriliigan kärjen kovasta tasosta. 

– KHL:n 16 parhaaseen seuraan ei ole mitään asiaa, jos ei pysty luistelemaan tai kamppailemaan. Tietysti voi mennä johonkin Riikan Dynamoon, joka voittaa 60 pelistä 12. 

Katso pääkuvan videolta, miten Kestner paukuttaa kiekkoja vastustajien verkkoihin. 

Lue myös:

    Uusimmat