Tuhannet ilmastoahdistuneet nuoret osoittavat mieltään Eduskuntatalon edessä – Mannerheimintien liikenne poikki, paikalla yli 5 000 osallistujaa

Tuhannet ilmastoahdistuneet nuoret valtaavat Eduskuntatalon portaat juuri nyt - tällainen on tunnelma paikan päällä 4:06
Tuhannet ilmastoahdistuneet nuoret valtaavat Eduskuntatalon portaat juuri nyt – tällainen on tunnelma paikan päällä

Nuoret järjestävät tänään ilmastolakkoja ympäri Suomen. Helsingissä Eduskuntatalon eteen on parhaillaan kokoontunut tuhansia mielenosoittajia, mikä vaikuttaa Mannerheimintien liikennejärjestelyihin.

Helsingissä Eduskuntatalon edessä järjestetään kello 10–14 tapahtuma, jossa eduskunnalta vaaditaan ilmastotekoja. Kello 12 on iso yhteinen ilmastohuuto.

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) aikoo tulla tervehtimään nuoria.

Mannerheimintien liikenne on tällä hetkellä poikki. Poliisi ohjaa etelästä Mannerheimintietä tulevaa liikennettä Arkadiankadulle ja pohjoisesta tulevia Pohjoiselle Hesperiankadulle. 

Yleisjohtaja Teemu Lappalainen kertoo, että liikennettä päästetään jonkin verran kulkemaan Mannerheimintiellä ja sumaa on saatu osittain purettua.

Lappalaisen mukaan tapahtuman osallistujamäärä on saattanut hieman kasvaa aiemmasta arviosta. Poliisin Twitterissä esittämän arvion mukaan paikalla on yli 5 000 osallistujaa.

Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat nuoret osoittavat tänään mieltään Suomessa kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan puolesta. Myös aikuisia on kutsuttu tukemaan ilmastolakkoilevia nuoria.

Ilmastolakkoja järjestetään ympäri maata, järjestäjien mukaan reilulla parillakymmenellä paikkakunnalla.

Juuret Greta Thunbergin koululakossa

Tapahtuman juuret ovat 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin Fridaysforfuture-koululakossa.

Viime perjantaina YK:n ilmastokokouksen alla järjestettiin maailmanlaajuinen ilmastolakko, joka keräsi marsseille miljoonia ilmastonmuutoksesta huolestuneita ihmisiä ympäri maailmaa.

Thunberg osallistui kokoukseen ja piti siellä raivokkaan puheenvuoron, jossa syytti maailman johtajien pettäneen hänen sukupolvensa.

– Tämä on väärin. Minun ei pitäisi olla täällä. Minun pitäisi olla koulussa valtameren toisella puolella, hän sanoi.

– Te olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoilla, ja kuitenkin minä olen yksi onnekkaista. Ihmiset kärsivät, ihmiset kuolevat, koko ekosysteemi on romahtamassa, Thunberg jyrisi.

Lue myös:

    Uusimmat