Katse taivaalle: Tätä kaikkea tähtitaivas tarjoaa – jo lähipäivinä!

Näinä aikoina Suomessa kannattaa katsoa taivaalle 3:22
Planeettoja paljain silmin, kuunsirppejä ja komeetta – näinä aikoina Suomessa kannattaa katsoa taivaalle.

Suomen tähtitaivas tarjoaa huhtikuussakin paljon nähtävää, vaikka täydellistä auringonpimennystä saadaan odotella pitkään.

Pohjois-Amerikassa päästiin maanantain ihastelemaan harvinaista herkkua, nimittäin täydellistä auringonpimennystä. Pimennyksen reitillä Meksikon, Yhdysvaltojen ja Kanadan alueella asuu yli 30 miljoonaa ihmistä, minkä lisäksi moni matkusti muualta nähdäkseen upean ilmiön.

Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990. Sitä todisti myös tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan avaruusfilosofi ja tähtiopas Tuukka Perhoniemi.

– Olin Helsingissä, oli tosi aikainen aamu ja oli muistaakseni pilvistä, Perhoniemi kertoo. Hän todisti täydellistä auringonpimennystä myös Chilessä muutama vuosi sitten.

Pimennyksiin pitkä aika

Seuraavaa Suomessa näkyvää täydellistä auringonpimennystä Perhoniemi ei enää näe, sillä sitä saadaan odottaa aina vuoteen 2126.

Niin sanottu rengasmainen pimennys, jossa Kuu on liian etäällä Maasta peittääkseen Auringon kokonaan, sentään nähdään jo vuonna 2039, kesäkuun 21. päivä. Osittaisia pimennyksiä on luvassa jo paljon ennen sitä.

Pimennyksiä odotellessa tähtitaivaalla on paljon muuta tarjottavaa. Ilmiöitä pääsee seuraamaan myös Perhoniemen johdolla Helsingin Viikissä tulevana lauantaina 13. huhtikuuta järjestettävällä Ursan tähtiretkellä

Mitä kaikkea Suomen tähtitaivas meille lähiaikoina tarjoilee? Katso artikkelin videolta!

Lue myös:

    Uusimmat