Katkaravuista saa näyttävää juhlatarjottavaa

katkarapuja
katkarapujaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 15.10.2003 15:46

Tiesitkö muuten, että katkarapu kuuluu erittäin harvinaisiin kaksineuvoisiin eläimiin? Ensimmäiset kaksi vuotta katkarapu on sukupuoleltaan uros. Katkarapuja on useita eri lajeja ja niitä pyydetään ympäri vuoden. Kookkaimpia mahtuu kiloon 70-90 kappaletta, pienempiä 90-120 kappaletta. Keitettäessä harmaa väri muuttuu vaaleanpunaiseksi. Katkaravut keitetään yleensä jo pyyntialuksilla ja meillä niitä myydään yleensä pakastettuna.

Eniten niitä tuodaan meille Norjasta. Norjalaisia katkarapuja pidetään maukkaimpina, koska maan vesistöt tarjoavat katkoille hyvän kasvuympäristön. Ne saavat kasvaa hitaasti kylmässä vedessä jääkylmässä Barentsinmeressä ja Norjan vuonoissa.

Katkaravut soveltuvat erityisen hyvin käytettäväksi kylmissä ruuissa. On muistettava, että katkaravut, kuten äyriäisetkin ovat nopeasti pilaantuvia ja ne tulee syödä mahdollisimman nopeasti sulattamisen tai ruoaksi valmistamisen jälkeen. Katkaravut lisätään lämpimiin ruokiin vasta kuumennuksen loppuvaiheessa. Ne täytyy lämmittää varovasti ja mahdollisimman nopeasti. Katkaravuista tulee sitkeitä, jos niitä keittää pitkään. Katkaravut säilyttävät parhaiten mehukkaan makunsa, kun niiden antaa sulaa hitaasti jääkaapissa. Katkarapujen kuorista saa maukkaan liemen.

Katkarapuherkkuja:



Pieni katkarapuleipä (croque)
Katkarapu-lohitartarpihvi
Katkaraputorni
Katkaravut salsakastikkeessa
Vuohenjuustoa ja katkarapuja Katkaravut appelsiini-basilikakastikkeen kera Valkosipulikatkaravut Angel Hair -pastan kera Norjalaisia katkarapuherkkuja
Vuonon katkarapuja, limemehulla maustettua avokadoa ja soijamarinoitua lohta
Paistetut nuudelit Skagen
Keväinen katkarapukasari
(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle