Kateus kuuluu elämään - vai kuuluuko?

"Kateus kuuluu ihmisen primitiivisimpiin tunteisiin, samaan sarjaan esimerkiksi mustasukkaisuuden kanssa. Kateutta on siis meissä jokaisessa, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Jotkut kuitenkin tuntevat tuon välillä raastavankin tuntuisen pistoksen herkemmin kuin toiset", sanoo psykologi, psykoterapeutti Selja-Anneli Mansnerus.

Mansneruksen mukaan miehet ja naiset ovat yhtä kateellisia. Naiset tosin tunnistavat kateuden tunteen paremmin, kuten yleensä muutkin tunteet.

- Naisia pelottaa tämä tunne ja he ihmettelevät mistä se johtuu. Miehet puolestaan eivät voi paljastaa kateuden tunnetta, koska se on akkamaista, hän kertoo.

Mansnerus uskoo, että jokaisessa ihmisessä on kateutta.

- Jos kiellät aivan perusteellisesti, että et ole kateellinen, silloin et ilmeisesti tunnista omia tunteitasi.

Ilkeä, pettävä naisen kateus

Kateus on sietämätön tunne. Ihmisen arvostelukyky voi heittää, ja hän voi kateuksissaan tehdä ilkeitäkin asioita.

- Naisten kateus ilmenee kieroutena, piikittelevyytenä ja nainen voi viedä toiselta naiselta jopa maton alta. Naisen kateus toista naista kohtaan voi olla hyvinkin ilkeää ja pettävää, Mansnerus kuvailee.

- Naisten kateus voi ilmetä myös matkimisena. Jos ystävätär ostaa korvarenkaat tai puvun, seuraavana päivänä myös toisella on samanlaiset. Mitä miehiin tulee, heidän kateutensa ilmenee kilpailun kautta, he ottavat sen haasteena.

Mansnerus uskoo, että naisten koulutuksen myötä primitiivinen kateuden tunne alkaa myös naisilla kanavoitua yhä enemmän kilpailun kautta.

Miesten suosio, kauneus ja ystävättäret

Mansnerus puhuu marginaaliteoriasta. Sen mukaan naiset kuuluvat marginaaliryhmään, jolla on joku ylempi auktoriteetti. Naisen auktoriteetti on mies, jonka suosiosta he kilpailevat.

- Tämän teorian pohjalta niin kauan kuin meidän yhteiskunnassa on sellainen tunne, että mies on naisen yläpuolella, naisten välinen kilpailu miehen suosiosta on olemassa, eikä sille voi mitään, Mansnerus sanoo.

- Meidän kulttuurissamme vallalla oleva kauneusihanne on myös oikein oiva aihe kateuden pistoksiin. Onkohan naista, joka olisi täysin tyytyväinen itseensä? Kun vieressä menee kanssasisar, joka on vähän laihempi tai jolla on parempi iho, heti ajatellaan, että hän on paljon onnellisempi.

Nainen kadehtii yhtälailla julkisuuden henkilöitä, kuten ihannemissejä, kuin myös omia ystävättäriään. Ystävättärien keskinäinen kateus on aivan omanlaistaan.

- Kun luotat ystävättäreesi kaikessa, niin auta armias jos hän pettääkin sinut tai viettelee salaisesti poikaystävääsi tai miestäsi, ne ovat elämän suurimpia pettymyksiä. Kahden naisystävän välillä kateutta herättää varmasti myös se, jos toisella meneekin yhtäkkiä hienosti, toinen on löytänyt suuren rakkauden tai pudottanut ylimääräisiä kiloja, Mansnerus sanoo.

Opi jakamaan ja kuuntelemaan itseäsi

Kateuden tunnetta ei kannata pelästyä tai hävetä. Mansnerus opastaa jakamaan asioita.

- Ilkeään kateuteen liittyy tunne "mä haluan", eli ottaminen. Jos opettelet antamaan ja jakamaan, uskoisin, että se lievittää kateuden tunteita, varsinkin jos on taipuvainen kadehtimaan.

Se sietämätön tunne, joka iskee silloin, kun joku saa jotain mitä itsellä ei ole, kertoo kadehtijasta itsestään. Kateus kertoo siitä, mitä itse haluaa tavoitella elämältään.

- Kateuden kautta voi alkaa tunnistaa itseään. Kun huomaa kateuden piston omassa rinnassaan, löytää samalla tyydyttämättömän tarpeen omassa elämässään. Tulkitsemalla omia tunteitaan, negatiivisiakin, saa suuntaviivoja niihin asioihin, mihin itsessä kannattaa panostaa, mitä itselleen kaipaa. Näin alunperin ikävä tunne voi kääntyä positiiviseksi voimavaraksi ja inspiraation lähteeksi.

Teksti: Minna Keinänen

Kuvat: Shutterstock, Stock.Xchng, Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat