Pikkujoulujuhlijoiden katamaraani ajoi karille Pyhäjärvellä – poliisi aloittanut tutkinnan

Pirkanmaalla Pyhäjärvellä pikkujouluja viettäneet risteilijät saivat kylmäävän yllätyksen, kun juhlapaikkana palvellut katamaraani ajoi karille perjantai-iltana. Aluksesta evakuoitiin pimeyden keskellä satakunta matkustajaa sekä kymmenisen henkilökunnan jäsentä.

Sisä-Suomen poliisi kertoo aloitaneensa tapauksesta tutkinnan.  Poliisi tutkii tapahtumaa ja onnettomuuteen johtaneita syitä epäiltynä vesiliikennerikoksena.  

Kyseessä oli sisävesivarustamo Hopealinjojen Silver Moon -alus.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tapahtuneesta hieman iltakahdeksan jälkeen. Viimeiset matkustajat saatiin pelastuslaitoksen mukaan rantaan lauantaina alkuyöstä ennen kello yhtä, ja noin tuntia myöhemmin kerrottiin, että myös henkilökunta oli saatu evakuoitua.

Evakuointioperaatio toteutettiin yöllä hyytävissä olosuhteissa. 

Tilanne- ja johtokeskuksen päivystävän palomestarin Tomi-Pekka Olkkosen mukaan tuuli tuiversi tapahtumapaikalla 6–7 metriä sekunnissa ja pakkasta oli kahdeksan asteen verran. Olkkonen kuvaili sääolosuhteita haastaviksi, mutta pikkujouluristeilijöillä ei ollut tästä huolimatta paleltumisvaaraa.

– Matkustajat ovat olleet Silver Moonissa koko ajan sisätiloissa, ja siellä on ihan normaali lämmitys, Olkkonen kertoi STT:lle alkuyöstä ennen kello yhtä.

Kukaan ei loukkaantunut karilleajossa, ja aluskin saatiin yöllä irti matalikosta omien moottoriensa sekä pelastusaluksen hinauksen avustuksella.

Pelastuskalusto viimeisiä hetkiä vesillä

Olkkosen mukaan pelastusaluksiksi ei otettu avoveneitä, vaan niin sanottu öljyntorjunta- ja pelastusvene, johon mahtuu 10–15 henkeä hyttiin kerralla kyytiin. Pikkujoulujuhlijoita evakuoitiin pienemmissä erissä Turrin venesatamaan Pirkkalaan, joka sijaitsee noin kilometrin päässä onnettomuuspaikalta. Venesatamassa risteilijöitä oli vastassa toinen pelastuslaitoksen yksikkö sekä evakuointeja varten järjestetyt linja-autot, jotka kuljettivat matkustajat Tampereelle Laukontorille.

Katamaraani oli ollut jumissa Pirkkalassa Hiidenkarin pohjoispuolella väylämerkin välissä. Palomestari ei osannut sanoa, kuinka pitkään alus oli ehtinyt olla liikenteessä ennen karille ajoa.

– Vielä oli onneksi pelastuslaitoksellakin venekalustoa vesissä. Alkaa olla viimeisiä hetkiä, kun meillä on kalustoa enää vesissä, Olkkonen sanoi alkuyöstä.

Kaikkialla veneitä ei olisi ihan helposti päästy vesille laskemaankaan, palomestari arvioi.

– Osalla kalustoa olisi ollut haasteita laskeakin (vesille), kun laskurampit ja muut ovat aivan peilijäässä.

"Kapteenilla kymmenien vuosien kokemus"

Hopealinjojen laivatoimenjohtaja Jari Niemen mukaan karilleajon syynä oli jonkinlainen navigointivirhe.

– Ihan pikkasen on reitiltä poikettu ja osuttu sitten matalaan. Kapteenilla on kymmenien vuosien kokemus samasta reitistä. Ihmetystä aiheuttaa, että miten näin kävi, mutta jonkinlainen inhimillinen erehdys sattui, Niemi sanoo STT:lle.

Niemen mukaan laivayhtiö tekee oman analyysinsa tapahtuneesta, kunhan henkilökunta on puhutettu.

– Koetamme analysoida, mikä meni vikaan ja miten voidaan nämä välttää. Viranomaiset sitten miettivät, onko syytä tutkia asiaa muusta näkökulmasta. Laivalla on myös käynyt poliisi.

Niemen mukaan alkoholilla ei ollut asiaan osuutta.

Sisä-Suomen poliisi tiedotti lauantaina iltapäivällä aloittaneensa tutkinnan Pirkkalassa Pyhäjärvellä tapahtuneen matkustaja-aluksen karille ajosta. 

Tämän hetkisten tietojen perusteella poliisi tutkii tapahtumaa ja onnettomuuteen johtaneita syitä epäiltynä vesiliikennerikoksena. Sisä-Suomen poliisin mukaan tutkinnasta tiedotetaan lisää tarpeen mukaan ja aikaisintaan alkuviikosta.  

Myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on kertonut selvittävänsä tapahtunutta ja tiedottavansa asiasta lisää alkuviikosta. 
 

Lue myös:

    Uusimmat