Mainos

Katainen: Valinnat EUn johtotehtäviin onnistuneita – kärkiehdokasprosessi kaipaa uudistamista: "Se karsii paljon hyviä ehdokkaita pois"

7:53
MTV Uutisten toimittaja Janne Puumalainen arvioi tuoreita johtajanimityksiä Strasbourgista käsin aamun Huomenta Suomessa.

Eurooppa-neuvoston eilen valmiiksi saama nimityspaketti on onnistunut, arvioi Euroopan komission nykyinen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Katainen kertoo olevansa tyytyväinen niin sukupuolten tasa-arvon paranemiseen EU:n johtopaikoilla kuin oman puolueryhmänsä EPP:n saamiin tehtäviin. Euroopan kansanpuolue EPP sai tehtäväjaossa tärkeimmän tehtävän eli komission puheenjohtajuuden sekä Euroopan keskuspankin pääjohtajuuden.

– Erityisen iloinen olen Christine Lagarden nimittämisestä EKP:n johtoon, vaikka Suomella oli kaksi hyvää ehdokasta. Jos joku muu piti tulla valituksi kuin suomalainen, niin Lagarde on maailmanluokan henkilö ja parempaa ei voi kuvitella, Katainen sanoo.

Kataisen mielestä kaikki Eurooppa-neuvoston vaitsemat henkilöt ovat päteviä tehtäviinsä.

Komission puheenjohtaja tarvitsee vielä parlamentin tuen

Eurooppa-neuvoston nimeämä ehdokas komission uudeksi puheenjohtajaksi on saksalainen Ursula von der Leyen. Hänet valittiin EU-parlamentin ryhmien kärkiehdokkaiden ulkopuolelta.

Parlamentti äänestää komission puheenjohtajaehdokkaasta kahden viikon kulutua täysistunnossa. Ainakin vihreiden ja sosiaalidemokraattien ryhmästä on kuulunut kielteisiä kommentteja valinnoista.

– Veikkaan, että kompromissi voi löytyä siitä, että Ursula von der Leyen ottaa huomioon toisten poliittisten ryhmien tavoitteita komission työohjelmaa rakennettaessa.

Kärkiehdokasmenettelyssä puutteita

Euroopan parlamentin ryhmät asettivat ennen eurovaaleja omia kärkiehdokkaitaan, joista he toivoivat komission puheenjohtajaa. Ketään heistä ei kuitenkaan valittu tehtävään.

Kataisen mielestä kärkiehdokasmenettely kaipaa muutosta.

– Siinä on hyviä puolia, kuten läpinäkyvyyden lisääminen. Mutta on myös heikkoja puolia. Se karsii paljon hyviä ehdokkaita pois, koska esimerkiksi pääministerit harvoin pystyvän kampanjoimaan useita kuukausia ympäri Eurooppaa.

Parlamentin ja jäsenmaiden pitäisi Kataisen mielestä miettiä, mitä menettelystä halutaan säilyttää ja millaisena sen tulevaisuus nähdään.

Saksalaisen von der Leyenin valinnan myötä esiin nousee kysymys Martin Selmayrin paikasta komission pääsihteerinä. Katainen uskoo, että Selmayr saattaa joutua väistymään tehtävästään.

– Uskon, että paine lisääntyy, ettei voi olla määräänsä enempää saksalaisia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja