Mainos

Katainen: Suomi on talouden talvisodassa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kuvaa Suomen taloustilannetta jo talouden talvisodaksi.

Kataisen mukaan tärkeimmissä kauppamaissa Saksassa, Venäjällä, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa tullaan näkemään niin rumia talouslukuja ensi vuonna, että se vaikuttaa voimakkaasti myös Suomeen.

- Meitä uhkaa valtava meistä riippumaton vaara ulkopuolelta ja meidän on taisteltava sitä vastaan yhdessä rintamassa, kaikilla käytettävillä olevilla keinoilla, Katainen kirjoittaa blogissaan.

- Tavoitteenamme on sellainen torjuntavoitto, jossa vauriot jäävät mahdollisimman pieneksi ja me suomalaiset voimme koettelemuksien jälkeen jatkaa elämäämme kohti parempaa aikaa täynnä toivoa tulevaisuudesta.

Valtiovarainministeri povaa ensi vuodesta tulevan erittäin vaikea. Ylenpalttista talouspessimismiä hän ei kuitenkaan sulata.

- Synkällä talouspessimismillä ansaitsee nyt helposti älykkään vaikutelman. Ilman vastuuta toimiville tahoille se on myös helppoa. Voi joko jälkeenpäin julistaa olleensa oikeassa tai sitten olla iloisesti yllättynyt.

Taas talkoilla eteenpäin

Talkoisiin tykästynyt kokoomuksen puheenjohtaja kehottaakin suomalaisia nyt taloustalvisodan torjuntatalkoisiin.

- Jokainen voi osallistua torjuntatalkoisiin. Jos työpaikka on turvattu ja elämässä ei ole suuria riskejä, tulevat käytettävissä olevat reaalitulot kasvamaan ensi vuonna huippuvauhtia.

Kataisen mukaan nyt on "väärä aika heitellä vääriä väitteitä ja tehdä pikkunäppärää oppositiopolitiikkaa".

- Soisin kaikkien torjuntatalkoisiin kannanotoillaan mukaan haluavien ottavan aluksi selvää tosiasioista ensi vuoden budjetin elvyttävyydestä ennen kuin arvioivat sen riittävyyttä. Nyt tarvitaan yhteinen tilannekuva, oikein ajoitetut ja oikein mitoitetut toimenpiteet.

Lipponen: Talouskriisi ei ole talvisota vaan harmageddon

Entinen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen pitää talouskriisiä erittäin vakavana.

Lipposen mielestä kyseessä ei ole talvisota, vaan pikemminkin harmageddon. Harmageddon tarkoittaa Raamatussa viimeistä suurta taistelua (Johanneksen ilmestys 16:16).

Ylen ykkösaamussa Lipponen luonnehtii nykyistä talouskriisiä pahemmaksi kuin 1990-luvun lama, koska käsillä on globaali kriisi. Kriisille on ominaista se, että yhden paikan ongelmat leviävät nopeasti ympäri maailmaa.

Entinen pääministeri tarjoaa lääkkeeksi elvyttämistä, mm. korkojen laskua, finanssijärjestelmän tukemista ja investointeja.Lipponen on huolestunut myös deflaatiosta eli yleisestä hintojen laskusta, joka pahentaa talouden syöksyä.

Paavo Lipponen toimii nykyään mm. venäläis-saksalaisen Nord Stream-kaasuputkiyhtiön konsulttina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.