Katainen sademetsäpaloista MTV Uutisille: Mitään EU-kriisikokousta asian tiimoilta ei järjestetä – sademetsäpalot jatkuneet jo vuosia

6:17

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kommentoi Amazonin sademetsien paloja MTV Uutisille.

Kataisen mukaan saman mittakaavan sademetsäpalot ovat jatkuneet jo vuosia Amazonissa. Ero esimerkiksi viime vuoden paloon on kuitenkin se, että etäpesäkkeitä on useampia.

Jyrki Katainen on tyytyväinen siihen että muu maailma kiinnittää nyt metsäpaloihin huomiota, toisin kuin takavuosina.

Kataisen mukaan EU ei kuitenkaan ole järjestämässä mitään kriisikokousta asian tiimoilta kuten on uutisoitu. Sen sijaan G7-maat tapaavat Ranskassa ja presidentti Emmanuel Macron on halunnut metsäpalot asialistalle. Paikalla EU:ta edustamassa on Donald Tusk.

– Toivottavasti sieltä tulee myös konkreettisia tuloksia, Katainen sanoo.

"Ei pidä hypätä protektionismin kelkkaan"

Valtiovarainministeri Mika Lintilän ehdottama lihatuontikielto ei ole Kataisen mukaan hyvä tapa patistella Brasilian hallintoa suojelemaan Amazonin sademetsiä.

– Ei kannata hypätä protektionismin kelkkaan puolustaakseen Amazonia. Brasiliassa tuotetaan lihaa myös kestävän periaatteen mukaisesti.

– Eli nyt pitää keskittää huomio siihen, että saadaan kaikki tahot estämään metsäkatoa ja lisäämään metsitystä, eikä avata uusia sotia, joilla ei välttämättä ole suoraa yhtymäkohtaa.

Paras painostuskeino olisi Kataisen mukaan toimiva kauppasopimus. 

– Jos kauppasopimus EU:n ja Mercosur-maiden eli Brasilian, Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn välillä hyväksyttäisiin, se olisi se keino, jolla EU saisi vahvemman vääntöruuvin näitä maita kohtaan ympäristökysymyksissä, Katainen sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja