Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kasviksilla syksyistä väriloistoa jauheliharuokiin

Kuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, Piquant
Kuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantCopyright MTV Oy 2003, Finfood Lihatiedo
Julkaistu 28.09.2003 20:40

Aurinko on kypsyttänyt kasvikset herkullisiksi ja nyt on juuri oikea aika nauttia sadonkorjuun antimista. Syksyn sato korjataan pannuihin, pihveihin, paistoksiin ja keittoihin Kasvikset tuovat väriä ja uusia makuja jauheliharuokiin. Erilaiset värit piristävät mieltä ja tekevät ruokailusta myös esteettisen nautinnon. Pirteän kirpakat syysilmat houkuttelevat metsään sieniretkelle ja nyt kannattaakin korjata saalis talven varalle. Erilaisia sieniä on mukava sujautella maustamaan ja mehevöittämään liharuokia.

Monipuolinen ruoka auttaa jaksamaan syksyn aherruksessa. Kasviksista ja lihasta saa aimo annoksen erilaisia makuaineita ja jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja ja muita suojaravintoaineita.

Palautetaan mieliin perinteisiä reseptejä ja maistellaan aitoja makuja. Syksyisessä juurespannussa juureskuutiot paahtuvat pannulla pinnalta rapeiksi ja sisältä sopivan kypsiksi. Juuresten omat hienot makuaineet ovat tallella eivätkä ne sekoitu keskenään. Pekoni antaa jauhelihalle lisämakua. Hunaja ja salvia kesyttää pannulla paahtuvien raaka-aineiden maut herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Minestronekeitto on italialainen sakea, paljon kasviksia sisältävä keitto. Keittoon voi käyttää lähes mitä tahansa saatavilla olevia kasviksia. Savukinkku ja jauheliha lisäävät keiton ruokaisuutta ja herkullista makua. Keiton kanssa tarjottavaksi sopii pestokastike ja parmesaaniraaste.

Lindströminpihvi on perinteinen ruotsalainen jauhelihapihvi, johon sekoitetaan hienonnettua, kypsää punajuurta ja perunaa sekä kapriksia. Pihvien kanssa sopii tarjottavaksi suolakurkkukuutiot ja kermaviilikastike, jonka voi maustaa suolan ja pippurin lisäksi hunajatilkalla.

Gratinoitu paistos kätkee sisäänsä kerroksen pannulla paahdettua sipulia ja jauhelihaa sekä herkullisia kasviksia. Kasviksia voi vaihdella tarjonnan mukaan. Koko komeuden kruunaa täyteläinen juustokastike.

Värikkäitä syyshetkiä maukkaiden ruokien äärellä!

Syksyinen juurespannu

4-6:lle

Kuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, Piquant

400 g jauhelihaa 50 g pekonia 1 punasipuli 2 valkosipulinkynttä1 pieni lanttu 2 punajuurta 2 perunaa2 porkkanaa 1 palsternakka suolaa ja pippuria 2 tl hunajaa tuoretta salviaa

Lisäksi: ranskankermaa tai kermaviiliä Leikkaa pekoni viipaleiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ja valkosipuli viipaleiksi pitkittäin. Kuori ja leikkaa juurekset ja perunat tasakokoisiksi kuutioiksi (n. 1 cm x 1 cm). Laita pekoniviipaleet kylmälle pannulle. Kuumenna ja lisää jauheliha kuumaan pannuun. Ruskista hetki ja lisää joukkoon valkosipuli ja juureskuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä keksilämmöllä välillä varovasti sekoitellen, kunnes juurekset ovat pinnalta rapeita ja sisältä kypsiä, mutta eivät liian pehmeitä. Lorauta pannuun lopuksi hieman hunajaa ja sekoita varovasti. Koristele tuoreella salvialla ja tarjoa pannun kanssa halutessasi ranskankermaa tai kermaviiliä.

Sadonkorjaajan minestronekeitto

4-6:lle

Kuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantKuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantCopyright MTV Oy 2003, Finfood Lihatiedo

1 rkl öljyä300 g jauhelihaa2 rkl tomaattipyreetä100 g palvikinkkua punasipuli2 porkkanaa 0,5 palsternakkaa3 valkosipulinkynttä8 ruusukaalia 1 varsisellerin varsi 100 g papuja esikeitettynä2 tomaattia pätkä purjoatuoretta timjamia ja oreganoa 1 dl makaronia tai spagetin pätkiäsuolaa ja pippuria 1 l lihalientä 1 tl hunajaa

Kuori ja paloittele sipuli, valkosipulit, porkkanat ja palsternakka. Halkaise ruusukaalit. Halkaise myös purjo, pese ja suikaloi. Viipaloi varsiselleri, ja kuutioi palvikinkku ja tomaatit. Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista siinä jauheliha. Lisää tomaattipyree ja sekoittele hetki. Lisää valkosipulit, sipuli ja juurekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Muista, että lihaliemessä on myös suolaa. Kuullota niitä muutama minuutti. Kaada kattilaan kuuma lihaliemi. Lisää pasta kiehuvaan liemeen. Keitä kasvikset melkein kypsiksi. Lisää ruusukaalit, varsiselleri ja purjo. Keitä vielä minuutti. Lisää lopuksi pavut, kinkku- ja tomaattikuutiot. Pehmennä makua hunajalla ja mausta tuoreella timjamilla tai oreganolla. Tarjoa keiton kanssa pestokastiketta ja parmesaanijuustoa.

Lindströminpihvit

4:lle

Kuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantKuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantFinfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski,

400 g jauhelihaa1 tl suolaamustapippuria 2 keskikokoista perunaa keitettynä1 kananmuna1 dl maitoa tai lihalientä 1-2 keskikokoista etikkapunajuurta 1 sipuli2 rkl kapriksia paistamiseen öljyä tai voita

tarjolle: suolakurkkukuutioitakermaviilikastiketta

Sekoita jauhelihaan suola ja pippuri. Kuori ja raasta perunat. Lisää jauhelihaan raastettu peruna, muna ja maito. Hienonna punajuuret ja sipuli. Lisää ne ja kaprikset jauhelihataikinaan. Sekoita taikina huolellisesti. Muotoile taikinasta pienehköjä pulleita pihvejä ja paista nopeasti voissa kuumalla pannulla. Noin 2-3 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa pihvien kanssa kermaviilikastiketta ja suolakurkkukuutioita.

Gratinoitu kasvis-jauhelihapaistos

4-6:lle

Kuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantKuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantCopyright MTV Oy 2003, Finfood Lihatiedo

400 g jauhelihaa 1 sipuli2 valkosipulinkynttä suolaa ja pippuria 1 pieni kukkakaali 1 pieni parsakaali 100 g papuja 1 pieni kesäkurpitsa3 tomaattia

Juustokastike: 50 g voita tai margariinia1 dl vehnäjauhoja 1 l maitoa 3-4 dl juustoraastetta ½ tl muskottipähkinäävalkopippuria Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paahda jauhelihaa pannulla, lisää sipulit ja kuullota hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Voitele suurehko vuoka ja laita jauheliha-sipuliseos vuoan pohjalle. Leikkaa kukka- ja parsakaalista kukinnot ja varret annospaloiksi. Ryöppää pilkottuja kaaleja kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä tai mikrossa muutama minuutti. Ryöppää myös papuja kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Leikkaa kesäkurpitsa noin sentin viipaleiksi ja tomaatit lohkoiksi. Laita kaikki kasvikset jauhelihaseoksen päälle. Valmista juustokastike. Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki, älä anna ruskistua. Lisää maito muutamassa erässä, sekoita tasaiseksi aina maidon lisäämisen jälkeen. Keitä sekoitellen, kunnes kastike saostuu. Lisää juustoraaste ja mausta muskottipähkinällä ja valkopippurilla. Kaada kastike vuokaan kasvisten päälle ja kypsennä uunissa 200-asteessa noin puoli tuntia.

Lisää aiheesta:

Iso osa lapsista jää harrastusten ulkopuolelle – yksi ryhmä korostuuSami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynninMarcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohuSikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästäMiksi Kela kysyy, mitä tukia hakija on saanut? Kela vastaaHaluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!
Lifestyle
Kuva: Finfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski, PiquantFinfood Lihatiedotus / Sanna Peurakoski,

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 15:07
    Lapset

    Iso osa lapsista jää harrastusten ulkopuolelle – yksi ryhmä korostuu

  • 12:52
    Muotimaailma

    Sami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynnin

  • 09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • 08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • 06:33
    Kela

    Miksi Kela kysyy, mitä tukia hakija on saanut? Kela vastaa