Kasviksilla syksyistä väriloistoa jauheliharuokiin

Aurinko on kypsyttänyt kasvikset herkullisiksi ja nyt on juuri oikea aika nauttia sadonkorjuun antimista. Syksyn sato korjataan pannuihin, pihveihin, paistoksiin ja keittoihin Kasvikset tuovat väriä ja uusia makuja jauheliharuokiin. Erilaiset värit piristävät mieltä ja tekevät ruokailusta myös esteettisen nautinnon. Pirteän kirpakat syysilmat houkuttelevat metsään sieniretkelle ja nyt kannattaakin korjata saalis talven varalle. Erilaisia sieniä on mukava sujautella maustamaan ja mehevöittämään liharuokia.

Monipuolinen ruoka auttaa jaksamaan syksyn aherruksessa. Kasviksista ja lihasta saa aimo annoksen erilaisia makuaineita ja jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja ja muita suojaravintoaineita.

Palautetaan mieliin perinteisiä reseptejä ja maistellaan aitoja makuja. Syksyisessä juurespannussa juureskuutiot paahtuvat pannulla pinnalta rapeiksi ja sisältä sopivan kypsiksi. Juuresten omat hienot makuaineet ovat tallella eivätkä ne sekoitu keskenään. Pekoni antaa jauhelihalle lisämakua. Hunaja ja salvia kesyttää pannulla paahtuvien raaka-aineiden maut herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Minestronekeitto on italialainen sakea, paljon kasviksia sisältävä keitto. Keittoon voi käyttää lähes mitä tahansa saatavilla olevia kasviksia. Savukinkku ja jauheliha lisäävät keiton ruokaisuutta ja herkullista makua. Keiton kanssa tarjottavaksi sopii pestokastike ja parmesaaniraaste.

Lindströminpihvi on perinteinen ruotsalainen jauhelihapihvi, johon sekoitetaan hienonnettua, kypsää punajuurta ja perunaa sekä kapriksia. Pihvien kanssa sopii tarjottavaksi suolakurkkukuutiot ja kermaviilikastike, jonka voi maustaa suolan ja pippurin lisäksi hunajatilkalla.

Gratinoitu paistos kätkee sisäänsä kerroksen pannulla paahdettua sipulia ja jauhelihaa sekä herkullisia kasviksia. Kasviksia voi vaihdella tarjonnan mukaan. Koko komeuden kruunaa täyteläinen juustokastike.

Värikkäitä syyshetkiä maukkaiden ruokien äärellä!

Syksyinen juurespannu

4-6:lle

400 g jauhelihaa 50 g pekonia 1 punasipuli 2 valkosipulinkynttä1 pieni lanttu 2 punajuurta 2 perunaa2 porkkanaa 1 palsternakka suolaa ja pippuria 2 tl hunajaa tuoretta salviaa

Lisäksi: ranskankermaa tai kermaviiliä Leikkaa pekoni viipaleiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ja valkosipuli viipaleiksi pitkittäin. Kuori ja leikkaa juurekset ja perunat tasakokoisiksi kuutioiksi (n. 1 cm x 1 cm). Laita pekoniviipaleet kylmälle pannulle. Kuumenna ja lisää jauheliha kuumaan pannuun. Ruskista hetki ja lisää joukkoon valkosipuli ja juureskuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä keksilämmöllä välillä varovasti sekoitellen, kunnes juurekset ovat pinnalta rapeita ja sisältä kypsiä, mutta eivät liian pehmeitä. Lorauta pannuun lopuksi hieman hunajaa ja sekoita varovasti. Koristele tuoreella salvialla ja tarjoa pannun kanssa halutessasi ranskankermaa tai kermaviiliä.

Sadonkorjaajan minestronekeitto

4-6:lle

1 rkl öljyä300 g jauhelihaa2 rkl tomaattipyreetä100 g palvikinkkua punasipuli2 porkkanaa 0,5 palsternakkaa3 valkosipulinkynttä8 ruusukaalia 1 varsisellerin varsi 100 g papuja esikeitettynä2 tomaattia pätkä purjoatuoretta timjamia ja oreganoa 1 dl makaronia tai spagetin pätkiäsuolaa ja pippuria 1 l lihalientä 1 tl hunajaa

Kuori ja paloittele sipuli, valkosipulit, porkkanat ja palsternakka. Halkaise ruusukaalit. Halkaise myös purjo, pese ja suikaloi. Viipaloi varsiselleri, ja kuutioi palvikinkku ja tomaatit. Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista siinä jauheliha. Lisää tomaattipyree ja sekoittele hetki. Lisää valkosipulit, sipuli ja juurekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Muista, että lihaliemessä on myös suolaa. Kuullota niitä muutama minuutti. Kaada kattilaan kuuma lihaliemi. Lisää pasta kiehuvaan liemeen. Keitä kasvikset melkein kypsiksi. Lisää ruusukaalit, varsiselleri ja purjo. Keitä vielä minuutti. Lisää lopuksi pavut, kinkku- ja tomaattikuutiot. Pehmennä makua hunajalla ja mausta tuoreella timjamilla tai oreganolla. Tarjoa keiton kanssa pestokastiketta ja parmesaanijuustoa.

Lindströminpihvit

4:lle

400 g jauhelihaa1 tl suolaamustapippuria 2 keskikokoista perunaa keitettynä1 kananmuna1 dl maitoa tai lihalientä 1-2 keskikokoista etikkapunajuurta 1 sipuli2 rkl kapriksia paistamiseen öljyä tai voita

tarjolle:suolakurkkukuutioitakermaviilikastiketta

Sekoita jauhelihaan suola ja pippuri. Kuori ja raasta perunat. Lisää jauhelihaan raastettu peruna, muna ja maito. Hienonna punajuuret ja sipuli. Lisää ne ja kaprikset jauhelihataikinaan. Sekoita taikina huolellisesti. Muotoile taikinasta pienehköjä pulleita pihvejä ja paista nopeasti voissa kuumalla pannulla. Noin 2-3 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa pihvien kanssa kermaviilikastiketta ja suolakurkkukuutioita.

Gratinoitu kasvis-jauhelihapaistos

4-6:lle

400 g jauhelihaa 1 sipuli2 valkosipulinkynttä suolaa ja pippuria 1 pieni kukkakaali 1 pieni parsakaali 100 g papuja 1 pieni kesäkurpitsa3 tomaattia

Juustokastike:50 g voita tai margariinia1 dl vehnäjauhoja 1 l maitoa 3-4 dl juustoraastetta ½ tl muskottipähkinäävalkopippuria Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paahda jauhelihaa pannulla, lisää sipulit ja kuullota hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Voitele suurehko vuoka ja laita jauheliha-sipuliseos vuoan pohjalle. Leikkaa kukka- ja parsakaalista kukinnot ja varret annospaloiksi. Ryöppää pilkottuja kaaleja kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä tai mikrossa muutama minuutti. Ryöppää myös papuja kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Leikkaa kesäkurpitsa noin sentin viipaleiksi ja tomaatit lohkoiksi. Laita kaikki kasvikset jauhelihaseoksen päälle. Valmista juustokastike. Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki, älä anna ruskistua. Lisää maito muutamassa erässä, sekoita tasaiseksi aina maidon lisäämisen jälkeen. Keitä sekoitellen, kunnes kastike saostuu. Lisää juustoraaste ja mausta muskottipähkinällä ja valkopippurilla. Kaada kastike vuokaan kasvisten päälle ja kypsennä uunissa 200-asteessa noin puoli tuntia.

Lue myös:

    Uusimmat