Mainos

Karu raportti hyväksikäytöstä Syyriassa – sodan keskellä apua jakavat miehet hyväksikäyttävät naisia ja lapsia

Syyriassa asuva nainen jättää hakematta avustusjärjestöjen tarjoamaa ruoka-apua, koska avustustyöntekijät vaativat seksuaalisia palveluita vastineeksi tarjoamastaan avusta, kertoo BBC.

YK:n väestörahasto julkaisi muutama kuukausi sitten raportin, joka kertoo syyrialaisten naisten ja lasten kokemasta väkivallasta. Raportista ilmenee, että konfliktialueella toimivat avustustyöntekijät hyväksikäyttävät heikossa asemassa olevia naisia ja lapsia.

Avustustyöntekijöiden kerrotaan pyytäneen vastineena avulle seksuaalipalveluita: muun muassa pyytämällä mahdollisuutta viettää yö avunsaajan kanssa tai vierailla tämän luona.

Raportin mukaan joidenkin syyrialaisten naisten ja lasten kerrotaan jopa menneen naimisiin väliaikaisesti, jotta he voisivat antaa seksuaalisia palveluksia vastineeksi ruoka-avusta. Lesket ja eronneet naiset ovat raportin mukaan kaikkein haavoittuvaisimpia seksuaaliselle hyväksikäytölle.

2:00

Avun vastaanottamisesta stigma

BBC:n haastattelemat avustustyöntekijät kertovat, että hyväksikäyttö on niin yleistä, että jotkut syyrialaiset naiset eivät suostu enää ottamaan apua vastaan jakelukeskuksista. Avun vastaanottamisesta seuraa stigma, sillä muut olettavat avunsaajan tarjoavan itseään vastineena avulle.

– Naisia ja lapsia täytyy suojella, he yrittävät hankkia ruokaa, saippuaa ja muita perustarvikkeita selviytyäkseen. Viimeinen asia, jota he tarvitsevat, on mies, joka vaatii heiltä seksiä vastineeksi avusta, kun avustustyöntekijään pitäisi voida luottaa, avustustyöntekijä Danielle Spencer kertoo BBC:lle.

Yksi BBC:n haastattelemista avustustyöntekijöistä väittää humanitaaristen järjestöjen katsovan hyväksikäyttötapauksia sormien läpi, koska paikallisia tarvitaan avun jakelemisessa Syyrian vaarallisimmilla alueilla.

Seksuaalisesta väkivallasta Syyriassa on raportoitu jo kolme vuotta sitten. Myös Syyrian Daraan ja Quneitran alueilla tehdyssä raportissa arvioitiin, että 40 prosenttia seksuaalisesta väkivallasta tapahtui humanitaarisen avun yhteydessä.

3:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.