Kärsämäelle valmistuu perinteinen paanukirkko

Kärsämäelle valmistuu puukirkko 1700-luvun menetelmin. Pääasiassa talkoilla valmistuva rakennus on tuonut perinnerakentamisen taidon korkeaan arvoon. Hirsistä valmistuva pyhäkkö on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.

Pyhäjoen kauniille rantatörmälle valmistuu perinteisin keinoin rakennettu paanukirkko. Yli kaksi sataa talkoolaista on ahertanut työn parissa jo reilut kaksi vuotta. Esimerkiksi haavasta käsinveistettyjä ja tervattuja paanuja on yhteensä tehty 60 000 kappaletta.

- Ei me oo laskettu montako työtuntia on kulunut, mutta kesäkuun alkupuolella me aloitettiin tämä paanujen naulaus kahteen pekkaan. Oisko neljäsosa tai kolmasosa tästä seinästä nyt naulattu, arvioi Pekka Kyllönen Kärsämäeltä.

Sisällä kirkossa seiniä viimeistellään piiluamalla. Näin saadaan puunpinta esiin.

- Se tullee vaaleammaksi sisältä tämä kirkko. Elikkä riittää päivänvalo paremmin koska kirkossa on vähän ikkunoita. Ei oo ku lyhdyssä yks ikkuna ja pääoven päällä yks, sanoo Juha Väyrynen Kestilästä.

Kotimaisten turistien lisäksi kirkkorakennuksella on vieraillut useita ulkomaalaisia ihastelemassa kätten työtä.

- Viimeviikolla kävi juuri museoviraston järjestämä retkikunta. Eurooppalaisia arkkitehtejä ja kirvesmiehiä oli mukana ja he totesivat että näin on hyvä. Arvioivat työn laadun erinomaiseksi, kertoo Kärsämäen kirkkoherra Jorma Niinikoski.

Ensimmäinen virsi soi kirkossa jo ennen lumia.

- Ajatushan on, että tänä syksynä kun saadaan lattia tuohon, ensimmäinen laulu siinä laulettas. En tiedä toteutuuko tämä haave sitten, pohtii kirkkoherra.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat