Karkkiverosta valitetaan EU-komissioon – vastaavaa ei aiemmin tehty

Makeisista, jäätelöstä ja virvoitusjuomista perittävän veron arvostelu yltyy elintarvikealalla.

Ankarasti veroa vastaan lobannut Elintarviketeollisuusliitto kertoo tehneensä asiasta kantelun EU:n komissiolle.

Liiton toimitusjohtajan mukaan nykytilanne suosii veron ulkopuolelle jäävien tuotteiden kuten keksien, makeiden leivonnaisten ja vanukkaiden valmistusta.

-Kaupan hyllyillä veroton tuote saa merkittävän kilpailuedun, Heikki Juutinen sanoo.

Elintarviketeollisuuden mielestä kilpailua vääristävistä valmisteveroista pitäisi luopua kokonaan. Siksi alaa sapettaa keväällä tehdyt päätökset makeis- ja virvoitusjuomaveron korotuksista. Hallitus sopi kehysriihessään, että virvoitusjuomavero nousee ensi vuoden alusta ja makeisveroa korotetaan vuonna 2015.

-Tavoitteena on saada kanteluasia esiin elokuun budjettiriihessä. Toivomme, että voimme pysäyttää veronkorotukset siinä vaiheessa, Juutinen sanoo.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori sanoo, että kantelu huomioidaan veronkorotuksista päätettäessä.

-Yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa myös ensi vuonna voimaan tulevien valmisteverojen osalta.

Terveyssyyt harhaa

Makeisia ja limsaa verotetaan myös muissa EU-maissa

EU:n komission vastausta on vaikea ennakoida, koska vastaavaa kantelua ei ole aiemmin EU-maissa tehty.

Valtiovarainministeriön mukaan kantelu on juridisesti epäselvä kysymys, jonka ratkaisu voi viedä vuosia.

-Käymme komission kanssa neuvotteluja, ja verotusta muutetaan, jos komissio niin vaatii, sanoo erityisasiantuntija Tanja Nurmi.

Nurmi tyrmää yleisen käsityksen, jonka mukaan makeisveron tarkoituksena olisi ohjata kuluttajia ostamaan terveellisempiä tuotteita.

-Valtion tulojen kartuttaminen on ollut nykyisessä veromallissa pääsääntönä.

Elintarviketeollisuuden mukaan verotus on nostanut makeisten ja jäätelön hintoja jopa 30-50 prosenttia ja johtanut niiden myynnin laskuun. Juutisen mielestä uhkana on, että nämä toimialat saattavat tyrehtyä Suomessa.

Terveysvaikutuksiin elintarviketeollisuus ei kuitenkaan usko: liiton mukaan verotus ajaa yhä useammat kuluttajat keksien, leivonnaisten ja vanukkaiden pariin.

(MTV3 -STT)

Lue myös:

    Uusimmat