Karjalan keskitysleirivangit toivovat Suomelta korvauksia

Suomalaisten keskitysleireillä Itä-Karjalassa vuosina 1941-44 olleet venäläiset vetoavat maamme johtoon, että Suomi maksaisi Saksan tavoin korvausta keskitysleireistä kärsineille. Tällä hetkellä heitä on elossa vielä 8 000.

Tänään julkaistiin Marja-Leena Mikkolan aiheesta kirjoittama kirja. Mikkola haastatteli venäläisiä, jotka viettivät lapsuutensa ja nuoruutensa suomalaisten keskitysleireillä.

Kuvia venäläisistä sotavangeista on säilynyt ajalta, kun Suomi miehitti Neuvosto-Karjalaa. Sen sijaan kuvia suomalaisten pitämistä keskitysleireistä ei löydy Suomen sota-arkistosta.

Kirjan julkistamistilaisuuteen saapunut Klavdia Njuppijeva oli yksi niistä yli 20 tuhannesta siviilistä, jotka suomalaiset keräsivät leireille. "Kaikkein raskain muisto ja pysyvin tunne leirillä oli nälän tunne", Njuppijeva sanoi.

Itä-Karjalasta oli tarkoitus tulla osa Suur-Suomea ja siksi väestön haluttiin olevan puhtaasti suomensukuista. Keskitysleirien väki oli tarkoitus siirtää Saksan sotamenestyksen myötä pois alueelta. Leirien elintarvikehuolto petti heti alkuunsa ja edessä oli nälkäkatastrofi. Leireillä kuoli yli neljätuhatta ihmistä eli noin viidennes vangeista.

"Suomi ei ollut mikään poikkeus maailman historiassa, eli sekin on tehnyt pahaa toiselle kansalle", Marja-Leena Mikkola sanoi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.04.2004).

Lue myös:

    Uusimmat