Ruotsin mäkihyppääjäkaksikon punttitreeniä Lapin Urheiluopistolla Rovaniemellä ohjaa mies, jonka ei pitänyt tänä talvena valmentaa. Kun Kari Ylianttila viime keväänä lopetti Yhdysvaltain mäkimaajoukkueen päävalmentajana, suunnitelmissa oli vetää henkeä.
- Kymmenen vuotta samassa porukassa on liikaa. Samat naamat, samat ongelmat, mikään ei muutu. 25 vuotta olen painanut tukka putkella, tarkoitus oli ottaa etäisyyttä vuosi tai pari. Puoli vuotta meni hyvin, Ylianttila nauraa.
Syyskuun alussa Ylianttila kävi ensimmäiset keskustelut Ruotsin mäkihyppymaajoukkueen valmentajan pestistä. Pari viikkoa sen jälkeen hän hyppäsi remmiin. Sopimus on maaliskuun loppuun.
- Sopimus talveksi on oikein hyvä vaihtoehto. Jos tämä olisi ollut ihan toivotonta, en olisi harkinnut, Ylianttila sanoo.
Valmentamisesta Ylianttila nauttii, mutta mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajan työn kylkiäisenä tuleva matkustaminen sen sijaan ei jaksa innostaa. Kauden mittainen sopimus antaa Ylianttilalle tilaisuuden miettiä asioita maaliskuun lopussa uudelleen.
- Nyt täytyy antaa se, mikä annettavissa on, hän viittaa kesken harjoituskauden valmentajaksi tuloonsa. Ruotsissa
Ylianttila ei ole juuri ehtinyt vielä aikaa viettää, sillä maailmankansalaisen koti on edelleen Yhdysvalloissa Park Cityssä.
- Ei ole perhepiirissä keskusteltu muuttamisesta, Ylianttila sanoo.
Kehuja työmoraalista ja asenteesta
Johan Eriksson ja Isak Grimholm kuuntelevat tarkasti Ylianttilan ohjeita harjoituksen aikana. Aitoja ylittyy, rautatangot ja painot kolisevat. Ylianttila kannustaa ja kehuu, kun on aihetta. Valmentajaa harmittaa, että kaksikon kesäharjoittelu meni niin sanotusti pipariksi.
- Neljä lajivalmentajaa vastasi kesäharjoittelusta. Yksikään ei ole ollut kykenevä tekemään fyysiseen harjoitteluun ohjelmia. Loppusyksystä oli pohja pois, valmentaja sanoo.
Ruotsalaiskaksikon asenne, työmoraali ja halu oppia uutta ilahduttaa Ylianttilaa. Yhdysvalloissa Ylianttila törmäsi turhan usein nöyryyden puutteeseen.
- Siellä jäi sellainen kuva, että kun tietylle tasolle päästiin, nokka nousi pystyyn. Kun on tottunut Euroopassa ja Skandinaviassa, miten ollaan nöyriä vaikka oltaisiin kuinka hyviä. Siellä (USA:ssa) nokka nousi pystyyn, vaikka ei mitään oltukaan saavutettu, Ylianttila vertaa lajikulttuuria kärjistäen.
Eriksson tähtää 20 joukkoon cupissa
Siinä missä Norjan ja Suomen mäkimaajoukkueet porskuttavat maailman huipulla laajalla rintamalla, ruotsalaisilla ei ole edes kansainvälisellä tasolla olevia hyppääjiä juuri nimeksikään.
- Kyllä ne melkein laskee yhden käden sormilla. Se on karu totuus. 13-18-vuotiaiden ikäluokka puuttuu kokonaan. Järjestelmä ei toimi, Ylianttila pelkistää.
Tulevaisuus pilkottaa aavistuksen valoisampana, sillä alle 13-vuotiaita junioreita on Ylianttilan mukaan satamäärin.
- Nyt näyttää siltä, että liitto panostaa lajiin vähän aikaisempaa enemmän. Mäkihyppyä on kuitenkin vaikea markkinoida ruotsalaisille firmoille, Ylianttila tietää.
Ruotsin ykköshyppääjä Johan Eriksson väläytteli viime kaudella muutaman kerran maailmancupissa 20 joukkoon, parhaimmillaan 16:nneksi. Viikon kuluttua Rukalla alkavasta cup-kaudesta Ylianttila ei suuria odota.
- En yhtään sen kummempia, kuin viime kaudella. Jos koko kesä olisi tehty duunia, olisi toisenlaiset odotukset. Jos kokonaiscupissa 20 joukkoon pääsisi, se olisi jo hyvä, Ylianttila summaa.
(MTV3-STT)