Kari Lumikero: Auki pidetyt ravintolat ei koko totuus – ruotsalaiset kyllä pelkäävät koronaa

6:12
Katso videolta koko haastattelu!

Ruotsissa on todettu vajaat 43 000 koronatartuntaa. Tautiin menehtyneitä on maassa yli 4600. Tehohoidossa on ollut yli 2100 ihmistä.

Ruotsin valtion löysähkönä pidetty koronalinjaus on poikinut vyöryn uutisjuttuja ympäri maapallon. Nopeasti muuttunut mielikuva turvallisesta Ruotsista on romuttunut ja nyt maan hallitus patistaa ulkomailla olevia ruotsalaisdiplomaatteja kirkastamaan maan julkikuvaa. Näin kertoi Aftonbladet aiemmin tällä viikolla käsiinsä päätyneiden asiakirjojen perusteella.

MTV Uutisten pitkäaikainen kirjeenvaihtaja Kari Lumikero on asunut vuosikymmeniä Ruotsissa. Hänen käsityksensä Ruotsin turvallisuudesta ei ole kuitenkaan juurikaan muuttunut korona-aikana.

– Koronan takia ovat voimassa olevat rajoitukset ovat Ruotsissa hyvin pitkälti saman kaltaisia kuin Suomessa.

Lumikeron mukaan Ruotsissa kuitenkin epäonnistuttiin ikäihmisten suojelussa heti alusta alkaen.

– Melko avoimet vanhusten hoivakodit altistuivat koronatartunnoille ja ne ovat heijastuneet koko keskusteluun ja järkyttävään kuolleiden määrään. Tilanne ei ole vielä korjaantunut.

Lumikeron mukaan osittain ruotsin tilanteen syynä on myös se, että alkuun ei tiedetty kuinka kova koronavirus on.

– Monet pätevät sairaanhoitajat ja vanhusten hoitoon koulutuksen saaneet henkilöt ovat karanneet alalta, koska se on niin huonosti palkattua. Nyt sitten epätoivoisesti koitetaan heitä saada näihin töihin ja toivottavasti siinä onnistutaan.

Kaiken kaikkiaan Ruotsissa koronatietoisuus on Lumikeron mukaan erittäin voimakas:

– Se että siellä koulut ja ravintolat pidettiin auki ei anna kyllä mitenkään kokonaiskuvaa siitä, että millä tavalla ihmiset Ruotsissa tähän suhtautuvat. Siellä on todella otettu tämä asia vakavasti ja koronaa pelätään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja