Mainos

Kapselikamerasta apu suolitutkimuksiin

Ihmisen suolistoa voidaan nyt kuvata uudella kapselikameramenetelmällä. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan uusi kapselikamera pystyy kuvaamaan ohutsuolta pienen nielaistavan kapselin avulla. Vuoden verran maailmalla käytössä ollut laite on laatuaan ensimmäinen Pohjoismaissa.

Kapselikamera painaa 3,7 grammaa ja sen koko on 26 millimetriä kertaa 11 millimetriä. Pillerin kokoinen kapseli nielaistaan kulkemaan koko kuusi metriä pitkän suoliston läpi. Samalla se napsii matkallaan 50 000 kuvaa.

Kapseli ei korvaa perinteisiä suolitähystyksiä, mutta sillä voidaan auttaa potilaita, joiden tilaa normaali tähystys ei selvitä. - Mä tiedän että tämä tulee selvästikin auttamaan joitakin ongelmapotilaita jatkossa, koska tällä pystytään todennäköisesti löytämään sellaisia muutoksia, mitkä aikaisemmilla metodeilla olisi vaatinut käytännössä leikkauksen ja vatsanavauksen, erikoislääkäri Hannu Nuutinen Hyksistä kertoo.

HYKSissä on tehty tähän mennessä kymmenkunta kuvausta kapselikameralla. Se napsii kuvia kaksi kertaa sekunnissa noin seitsemän tunnin aikana, jona kapseli normaalisti ehtii kulkea ohutsuolen läpi.

Tutkimus on potilaalle helppo. Tutkittava nielee kapselin ja kuva välittyy potilaan vatsan iholla tarroilla asetettavien antennien kautta vyöllä kannettavaan nauhuriin. Tieto siirretään tästä myöhemmin tietokoneeseen. Lisäksi potilas kantaa vyöllään akkua, joka toimii nauhurin virtalähteenä. Tutkimuksen aikana potilas voi liikkua vapaasti. Kapseli on kertakäyttöinen ja se poistuu ulosteen mukana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.