Häirinnästä syytetty Jonas Rannila sai uudet potkut Tampereelta – näin vastaa Pori Sinfonietta sekä kapellimestarin muut työnantajat

Oopperakapellimestari Jonas Rannilaa ei nähdä Tampereen Teatterin ja Tampere-talon tuottamassa Taru sormusten herrasta -teoksessa, vahvistaa Tampereen teatteri STT:lle. Asiasta kertoi aiemmin Aamulehti.

Uuden kapellimestarin nimi selviää lähiaikoina. Syynä Rannilan erottamiseen ovat väitteet epäasiallisesta käytöksestä.

Tampere-talon taiteellisen johtajan Suvi Leinosen mukaan Rannilan väitetty käytös tuli tuotannolle yllätyksenä, mutta kapellimestarin vaihtaminen muutamaa kuukautta ennen ensiesitystä tai jopa ensi-illan kynnyksellä ei ole täysin poikkeuksellista.

– Esiintyjä ja kapellimestari on mahdollista vaihtaa, varautumista täytyy olla. Tämä oli meille täysi yllätys, mutta kyllä meillä normaalistikin varaudutaan muutoksiin, Leinonen kommentoi STT:lle tiistaina.

Häirintäepäilyistä kerrottiin Long Play -julkaisun jutussa. Jutussa kerrottiin, että merkittävässä asemassa toimiva suomalainen muusikko on syyllistynyt vallan väärinkäyttöön.

Muusikon kerrottiin muun muassa lähetelleen härskejä viestejä ja harjoittaneen suuseksiä ilman lupaa. Jutussa ei kuitenkaan kerrottu nimeltä, kuka muusikko on kyseessä.

Rannila pyysi maanantaina sosiaalisessa mediassa toimintaansa anteeksi ja myönsi olevansa jutussa mainittu muusikko. Maanantaina yhteistyön päättymisestä Rannilan kanssa ilmoittivat Kansallisooppera ja Opera Box.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Pori Sinfonietta kuulee Rannilaa ennen päätöstään

Pori Sinfonietta tiedotti maaliskuun lopulla, että Rannila aloittaa orkesterin ylikapellimestarina kaksivuotisella sopimuksella syksyllä 2024. Porin kaupungin sivistystoimialan toimialajohtaja Esa Kohtamäki kertoi MTV:lle, että he kertovat myöhemmin tällä viikolla, tullaanko sopimus irtisanomaan. Rannilaa kuullaan ennen ratkaisua.

– Ei ole koskaan aikaisemmin sattunut tällaista. Meillä on ostopalvelusopimus Rannilan kanssa, ja nyt juristiporukalla selvitetään, miten toimitaan, Kohtamäki totesi STT:lle tiistaina.

Kohtamäki kertoi eilen Long Play -julkaisun haastattelussa, että Rannilaa kuullaan tällä viikolla. Kuulemiseen osallistuvat Kohtamäen lisäksi ainakin kaupungin juristi ja HR-päällikkö.

– Onneksi emme ole vielä julkistaneet ohjelmaamme. Ihan yllätyksenä tuli tämä meille, ei nyt enää tänä aikana pitäisi tällaista tapahtua.

Myös muut Rannilan työnantajat selvittävät parhaillaan, onko yhteistyötä mahdollista jatkaa. Rannila toimii muun muassa Helsingin filharmonisen kuoron taiteellisena johtajana.

Helsingin filharmonisen kuoron tietoon ei koskaan ole tullut, että produktioissamme olisi ollut mitään Jonas Rannilan toimintaan liittyviä ongelmia. Yhteistyöhön kanssamme on oltu tyytyväisiä ja siitä on saatu paljon kiitosta. Olemme käsitelleet Long Playn artikkelin myötä syntynyttä tilannetta yhdistyksen hallituksen kanssa ja asian selvitys ja käsittely jatkuu edelleen, kertoo MTV Uutisille, kuoron puheenjohtaja Katja Tammela.

Iltalehti kertoi, että Helsingin Musiikkitalossa kesäkuun puolivälissä esitettävän Händelin Messias-oratorion kapellimestari vaihtui Rannilasta toiseen jo viikonloppuna. Oratoriossa esiintyy Sibelius-Akatemian laulunopiskelijoita.

Lue myös:

    Uusimmat