Mainos

Kansalaisia houkutellaan levävahdeiksi

Suomen ympäristökeskus toivoo kansalaisten lähettävän levähavaintojaan älypuhelimella viranomaisille. Levävahti-nimisessä hankkeessa kerätään tietoa sinilevien ja rakkolevien esiintymisestä. Havaintoja toivotaan kaikilta, jotka liikkuvat vesillä tai rannoilla ja ovat kiinnostuneita vesien tilasta. Havaintoja voi lähettää niin järviltä kuin mereltäkin.

- Toivomme mahdollisimman paljon havaintoja. Myös havainnot siitä, ettei sinilevää tai rakkolevää ole, ovat tärkeitä, kertoo SYKEn merikeskuksen tutkimuspäällikkö Juha-Markku Leppänen.

Levävahti-sovelluksen voi ladata omaan puhelimeensa ilmaiseksi internetistä. Sovellus on saatavilla Nokia- ja Android-puhelimiin. Heinä-elokuussa saatavilla on myös iPhone-versio. Kansalaisten levähavaintoja halutaan monesta eri syystä.

- Meillä on vain 320 viranomaisten ylläpitämää levähavaintopaikkaa. Jos kansalaiset tekevät innokkaasti ilmoituksia, havaintopaikkojen määrä moninkertaistuu ja tiedonsaanti paranee. Levätilanne myös muuttuu nopeasti ja kansalaishavaintojen ansiosta tiedot pysyvät ajan tasalla, perustelee kehitysinsinööri Maria Kämäri SYKEn merikeskuksesta.

Kansalaishavainnot tallentuvat kartoille ja niitä voi käydä katselemassa netissä Järviwiki- ja EnviObserver -sivustoilla.

Mökkirantaan voi perustaa havaintopaikan

Jos ei omista älypuhelinta, levähavaintojaan voi tallentaa Järviwiki-verkkopalveluun. Kuka tahansa voi perustaa sivustolle oman havaintopaikan ja osallistua levätilanteen kartoittamiseen.

- Esimerkiksi omaan mökkirantaan voi perustaa havaintopisteen, vinkkaa Suomen ympäristökeskuksen verkkotoimittaja Matti Lindholm.

Jos kansalaisten leväseuranta toimii hyvin, tulevaisuudessa saatetaan kerätä myös muita havaintoja.

- Kansalaishavainnoilla voitaisiin kartoittaa esimerkiksi rantojen roskaisuutta, vieraslajien leviämistä tai meduusojen esiintymistä, suunnittelee Maria Kämäri.

Tällä hetkellä levätilanne on vielä rauhallinen. Suomen merialueilla ei ole havaittu juuri lainkaan sinileväkukintaa. Vähäisiä sinileväkukintoja on 23 järvellä. Epävakainen ja viileä juhannussää ei ainakaan kiihdytä levien kasvua. Suomen ympäristökeskus julkaisee valtakunnallisen leväkatsauksen ensi viikosta alkaen joka torstai puoliltapäivin.

Katso ajankohtainen levätilanne täältä

Perusta oma levähavaintopaikka täällä

Lataa Levävahti älypuhelimeesi täältä

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.