Kansalaisaloite jalkaväkimiinakiellosta irtautumisesta etenee eduskuntaan

Pitäisikö Suomen irtautua Ottawan sopimuksesta ja ottaa maamiinat käyttöön? 1:25
Katso videolta, mitä mieltä everstiluutnantti Jukka Heinänen on irrottautumisaikeille. 

Kansalaisaloite jalkaväkimiinakiellosta irtautumisesta ylitti sunnuntaina 50  000 kannattajan rajan, selviää Kansalaisaloite.fi-verkkosivustolta.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan lisäksi jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron salliminen. Suomi liittyi 2011 Ottawan sopimukseen, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön, valmistuksen ja varastoinnin. 50  000 kannatusilmoitusta tarkoittaa sitä, että aloite etenee eduskuntaan.

Aloitetta perustellaan sillä, että Suomen ja sen lähialueiden turvallisuustilanne on heikentynyt merkittävästi ja jalkaväkimiinoilla voidaan merkittävästi vahvistaa Suomen puolustautumiskykyä.

Jalkaväkimiinat suuri ongelma kehitysmaissa

Ennen Ottawan sopimuksen allekirjoittamista Suomessa jalkaväkimiinoja eli maahan kätkettäviä sakaramiinoja ja esimerkiksi puihin kiinnitettäviä putkimiinoja suunniteltiin käytettävän muun muassa estämään panssarimiinojen raivaamista.

Erityisesti kehitysmaissa jalkaväkimiinat ovat suuri ongelma. Kun miinoitusta ei ole merkitty, se vaikuttaa siviiliväestön elämään vielä pitkään varsinaisen konfliktin jälkeen.

50 000 kannattajan rajan ylittymisestä uutisoi aiemmin ainakin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat