Kannattaako silmät leikkauttaa ulkomailla? Lääkärit vastaavat

Ulkomailla silmien laserleikkaukseen hakeutuneet suomalaiset ovat haastava kohderyhmä silmäkirurgeille Suomessa.

Jos ulkomailla tehty leikkaus epäonnistuu, potilas hakeutuu usein jatkohoitoihin Suomessa. Tällöin suomalaiskirurgit ovat haastavassa tilanteessa, sillä leikkauksesta harvoin saadaan kaikkia olennaisia tietoja.

Silmäkirurgit Juha Lehtosalo Silmäasemista ja Kimmo Liesto Terveystalosta kertovat itsekin hoitaneen sellaisia potilaita, joille ulkomailla tehty laserleikkaus ei ole täysin onnistunut.

– Vaikka kyse on edelleen melko pienestä kohderyhmästä, niin voidaan sanoa, että ehkä pientä kasvua on, Kimmo Liesto sanoo.

– Iso ongelma on, että jos hoito tehdään ulkomailla ja asutaan kuitenkin Suomessa, niin leikkauksen tehnyt yksikkö ei pysty hoitamaa potilasta, jos ongelmia ilmenee.

Ja kun Suomessa ei välttämättä tiedetä, mitä ja miten potilaalle on tehty, saattaa hoito viivästyä. Tämä muodostaa ongelman potilasturvallisuudelle ja on hyvin vaikea asia meille Suomessa oleville lääkäreille.

Pääsääntöisesti tilanne pitäisi olla niin, että se kuka leikkaa niin hoitaa myös jälkihoidon, Juha Lehtosalo lisää.

Lieston mukaan suurin osa epäonnistuneista leikkauksista johtuu liian suppeasta esitutkimuksesta ennen leikkausta. Näkemisen laatu on saattanut olla leikkauksenkin jälkeen niin huono, että potilas on joutunut käyttämään edelleen silmälaseja. Tällaisissa tapauksissa leikkaus joudutaan tekemään Suomessa uudestaan, jolloin kustannukset saattavat kasvaa tuplasti.

– Epäonnistuneen leikkauksen jälkeen potilas on esimerkiksi nähnyt kaksoiskuvaa tai hän on nähnyt hämärässä huonosti.

Suomalaisia on Lieston mukaan hakeutunut hoitoon ympäri Eurooppaa. Helposti lähdetään lähelle, kuten Tallinnaan, mutta Marokkoonkin asti halpojen leikkausten perässä matkustaneista suomalaisista Liesto on kuullut.

– Suurin ongelma on se, että ihmisten on vaikea löytää ne kunnolliset klinikat, koska kyllä ulkomailtakin löytyy erittäin ammattitaitoisia silmäkirurgeja. Tosin sellaisissa paikoissa hintaero Suomeen verrattuna ei ole välttämättä kovin suuri.

Liesto tarkentaa, että myös Suomeen tullaan leikkauksiin.

– Ulkomailla asuu paljon suomalaisia ja tiedän, että sieltä hakeudutaan kotimaahan leikkaukseen, kun halutaan esimerkiksi saada palvelua omalla äidinkielellä.

Lue myös:

    Uusimmat