EHYT ry: Kannabiksen käytön kasvaessa haitatkin lisääntyvät

Coloradon pilvenpolttajista tuli koekaniineja vuodenvaihteessa, kun osavaltio aloitti kannabiksen myynnin viihdekäyttöön.

Lainsäätäjät ja viranomaiset ovat vuosikymmeniä kitkeneet marihuanaa ja muita kannabishuumeita, mutta tulokset ovat olleet huonoja.

Huumeen laillistaminen, sääntely ja verotus kiinnostavat nyt myös muidenkin maiden käyttäjiä ja päättäjiä, uskoo Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n johtava erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen. 

– Vaikka Coloradon kannabiskauppaa seurataankin nyt tarkkaan, niin en usko, että Suomi seuraa Coloradon perässä. Tällaisia asioita ei voi siirtää tuosta vaan maasta toiseen. Esimerkiksi Suomen ilmasto jo estää sen, sillä täällä kasveja on vaikeampi kasvattaa. Itse tuonnin suhteen täytyy olla tarkkana, sillä koskaan ei voi tietää, ollaanko tekemisissä kansainvälisen huumebisneksen kanssa.

Washingtonin osavaltio aloittaa laillisen kannabiksen myynnin myöhemmin tänä vuonna. Seuraavia laillistajia voivat olla Oregon, Alaska ja mahdollisesti 12 muuta osavaltiota, joista Kalifornia on suurin.

Tenkasen mielestä kannabiksen helpompi hankkiminen lisää myös sen käyttöä.

– Mitä enemmän sitä saa, sitä enemmän sitä käytetään -logiikka toimii tässäkin tapauksessa, myös Suomessa, toteaa Tenkanen.

Käytön kasvaessa haitatkin lisääntyvät


Jos kannabiksen myynti tulisi meillä sallituksi, lisäisi se käyttöä ja toisi mukanaan myös uusia käyttäjiä. Tällöin myös haitat lisääntyisivät. 

– Vaikka kannabiksen käyttö on Suomessa lisääntynyt, se ei ole syrjäyttänyt alkoholia. Laillinen kannabistuotteiden ostaminen todennäköisesti lisäisi alkoholin ja kannabiksen sekakäyttöä. Tämä taas vaatisi matalan kynnyksen päihdehuoltojärjestelmää, joka kykenee hoitamaan kasvavat asiakasmäärät. 

Tenkanen ei kannata rankaisupolitiikkaa.

– Jos pikku määrä kannabista löytyy taskusta, niin rangaistukseksi voi saada sakkoja. Pitää kuitenkin muistaa, että yhdenkin kiinnioton jälkeen siitä jää viranomaisten papereihin merkintäjälkiä. Tästä voi olla jälkikäteen haittaa monissa asioissa kuten työpaikan hakemisessa, sanoo Tenkanen.

Tutkimusten mukaan suomalaisnuorten asenteet kannabista kohtaan ovat lieventyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 10 prosenttia vastaajista kannattaa kannabistuotteiden laillista ostamista.

Juttua korjattu 20.1.2014.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja