Kannabiksen kotikasvatuksesta kansanäänestys Italiassa – kansalaisaloite keräsi viikossa 500 000 nimeä

3:26
Suomessa vihreät kannattaa kannabiksen laillistamista, mutta mitä laillistamisesta seurasi Kanadassa?

Jos äänestystulos puoltaa kannabiksen kasvatuksen laillistamista, niin samalla pienten määrien myymisen seuraamukset lieventyisivät.

Italiassa pidetään kansanäänestys kannabiksen laillisesta kasvattamisesta omaan käyttöön, kertovat kyseisen huumausaineen vapauttamista edistävät tahot. 

Ensi vuoden alussa järjestettävä kansanäänestys on seuraamusta vetoomuksesta, johon onnistuttiin keräämään vaaditut 500 000 nimeä vain seitsemässä päivässä. 

Nopea nimien keräystahti on osin seurausta heinäkuussa hyväksytystä lakimuutoksesta, joka mahdollistaa allekirjoitusten keräämisen netin välityksellä. Samankaltainen järjestelmä on Suomessa käytössä kansalaisaloitteissa.

Nettiallekirjoitusten keräämismahdollisuus on kasvattanut Italiassa laajemminkin erilaisten vetoomusten suosiota. Eutanasian laillisuudesta äänestyksen haluava aloite on kerännyt tähän mennessä yli 900 000 nimeä.

– Tämä on tavaton, mutta ei yllättävä tulos. Vauhti kertoo halusta muutokseen, kommentoi kansanäänestystä pönkittänyt komitea. 

Jo vuonna 2019 Italian oikeusistuin linjasi, että kannabiksen kasvattaminen omaan käyttöön on laillista. Voimassa oleva lainsäädäntö ei kuitenkaan heijastele kyseistä päätöstä.

Aloitteen keräämät allekirjoitukset pitää vielä virallisesti tarkistaa. Lisänimiä voidaan kerätä syyskuun loppuun saakka, joten nimipotti todennäköisesti jatkaa kasvamistaan.

Kannabista lobbaavan "Better Legal" -järjestön Antonella Soldon mukaan lähes puolet vetoomuksen allekirjoittaneista on alle 25-vuotiaita.

Pääministeri Mario Draghin hallituksen kanta kannabikseen on kirjava. Populistiseksi usein luokiteltu Viiden tähden liike kannattaa kannabiksen vapauttamista, mutta oikeistolaiset Italian veljet ja Pohjoisen liitto vastustavat ajatusta. Keskusta-vasemmistolaisella Demokraattisella puoleella ei ole asiasta selvää linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja